08-10-2017, 18:34
Konfitura z pigwy
Konfiturę robimy z umytych owoców, należy przekroić i wypestkować owoce.
Potem najlepiej pokroić je w kostkę, ale jeśli jest bardzo twarda to można również przemielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach.
W dużym rondlu, garnku dusić pigwę z dodatkiem cukru, na 1 kg owoców ok. 0,5 kg cukru i 1 litra wody.
Można dodać imbir lub cynamon jeśli ktoś lubi takie aromaty.
Ja lubię z cynamonem
Gdy owoce zmiękną, miksujemy je i dalej dusimy by woda wyparowała.
Gorącą masę pigwową przekładamy do małych wyparzonych słoiczków, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i pozostawiamy do ostygnięcia, stawiając słoiczki je do góry dnem. I gotowe.
Dla złamania smaku do konfitury z pigwy można jeszcze dodać słodkie jabłka, wtedy ilość cukru można zmniejszyć.
Konfitura jest doskonała do herbaty, naleśników, do gofrów.
źródło