08-10-2017, 20:03
Owoce pigwy to symbol końca lata i początku jesieni. Warto wtedy przygotować przetwory z pigwy. Podajemy wypróbowany przepis na dżem z pigwy z dodatkiem jabłek. Smakuje wybornie
Składniki
1kg jabłek
50dag pigwy
200ml wody
50-70 dag białego cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Jabłka starannie umyć, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
Dokładnie usunąć z owoców gniazda nasienne.
Pigwę dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Należy także koniecznie usunąć pestki.
Zagotować wodę w garnku, włożyć do niej pigwę, wsypać cukier i gotować przez około 10 minut.
Kiedy owoce pigwy zmiękną, dodać jabłka.
Wszystko gotować jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by owoce się nie przypaliły.
Przełożyć wrzący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcić.
Dżem z jabłek i pigwy najlepiej smakuje z białym pieczywem.
Można go też dodawać jako masę do ciast
źródło