Salvia Rosmarinus-Rozmaryn
#9

   
   
   
   
Rozmaryn znany był już Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. 
Do Europy Środkowej przywędrował za sprawą legionów rzymskich, a niektóre zapiski mówią nawet, że dzięki plemionom germańskim, urządzającym w III w. n.e. liczne wyprawy wojenne na rdzenne terytoria Imperium Romanum. 
Z obszarów śródziemnomorskich bardzo wcześnie trafił w inne rejony Europy. 
W średniowieczu rozmaryn służył za paszę dla owiec, dzięki czemu po uboju ich mięso uzyskiwało wyborny smak. 
Znany był również wówczas rozmarynowy miód, głównie z okolic Narbonny (południowa Francja) i Mahon na wyspie Minorce (Morze Śródziemne). 
W Langwedocji zaś - o czym napomknął kilka wieków później Theodor Jacob z Bergzabern  -  krzewiny tej używano do palenia w piecach oraz sporządzania prostych mebli. 
Swoistym aromatem charakteryzują się zarówno liście, jak i kwiaty rozmarynu. 
Ich smak jest orzeźwiający, gorzkawo-korzenny, nieco cierpki, a nawet piekący. 
Uprawy koncentrują się przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich oraz w USA i Meksyku. 
Do głównych producentów należy Francja (zwłaszcza Prowansja), gdzie uprawia się rozmaryn jako doskonałą roślinę miododajną oraz Hiszpania, Maroko, Tunezja, Włochy, Grecja, były ZSRR i Anglia. 
Na rynki trafia wiele odmian handlowych rozmarynu, z których najwyższe ceny osiąga rozmaryn prowansalski i dalmatyński. 
Jako przyprawy używa się suszonych, a następnie rozdrobnionych lub zmielonych liści, albo olejku destylowanego z liści i kwiatów.

Dość rzadko stosuje się rozmaryn jako przyprawę samoistną, o wiele częściej jest on ważnym składnikiem mieszanek przyprawowych, zwłaszcza w kompozycjach z majerankiem i cząbrem. 
Smak i aromat rozmarynu dobrze harmonizuje z niektórymi potrawami mięsnymi (baranina, dziczyzna) i rybami. 
Stosowany jest również do aromatyzowania likierów, wódek żołądkowych oraz do aromatyzowania win ziołowo miodowych, a nawet piwa. 
Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy. 
Szczególnie dobrze komponuje się z czosnkiem i grzybami duszonymi w winie. 
Wchodzi w skład ziół prowansalskich, nadaje charakterystyczny zapach marynatom octowym i olejowym. 
Jako przyprawa popularny jest we Włoszech, Francji i Anglii. 

Rozmaryn ma bardzo szerokie zastosowanie. 
Wchodzi w skład m.in. maseczek odświeżających, płynów do kąpieli ujędrniających skórę,  kojących system nerwowy, łagodzących bóle reumatyczne, poprawiających krążenie krwi. 
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Salvia Rosmarinus-Rozmaryn - przez Krystyna - 07-06-2011, 23:40
RE: Rozmaryn - przez Krystyna - 03-02-2018, 21:14
RE: Rozmaryn - przez Krystyna - 07-02-2018, 14:51
RE: Rozmaryn - przez Krystyna - 07-02-2018, 16:12
RE: Rozmaryn - przez Krystyna - 07-02-2018, 17:08
RE: Rozmaryn - przez Krystyna - 07-02-2018, 17:09
RE: Rozmaryn - przez Krystyna - 07-02-2018, 17:10
RE: Rozmaryn - przez Krystyna - 07-02-2018, 17:11
RE: Rozmaryn - przez Krystyna - 28-04-2022, 13:14
RE: Rozmaryn - przez Krystyna - 21-11-2022, 10:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości