07-02-2018, 17:09
Rozmaryn znany był już Egipcjanom, Grekom i Rzymianom.
Do Europy Środkowej przywędrował za sprawą legionów rzymskich, a niektóre zapiski mówią nawet, że dzięki plemionom germańskim, urządzającym w III w. n.e. liczne wyprawy wojenne na rdzenne terytoria Imperium Romanum.
Z obszarów śródziemnomorskich bardzo wcześnie trafił w inne rejony Europy.
W średniowieczu rozmaryn służył za paszę dla owiec, dzięki czemu po uboju ich mięso uzyskiwało wyborny smak.
Znany był również wówczas rozmarynowy miód, głównie z okolic Narbonny (południowa Francja) i Mahon na wyspie Minorce (Morze Śródziemne).
W Langwedocji zaś - o czym napomknął kilka wieków później Theodor Jacob z Bergzabern - krzewiny tej używano do palenia w piecach oraz sporządzania prostych mebli.
Swoistym aromatem charakteryzują się zarówno liście, jak i kwiaty rozmarynu.
Ich smak jest orzeźwiający, gorzkawo-korzenny, nieco cierpki, a nawet piekący.
Uprawy koncentrują się przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich oraz w USA i Meksyku.
Do głównych producentów należy Francja (zwłaszcza Prowansja), gdzie uprawia się rozmaryn jako doskonałą roślinę miododajną oraz Hiszpania, Maroko, Tunezja, Włochy, Grecja, były ZSRR i Anglia.
Na rynki trafia wiele odmian handlowych rozmarynu, z których najwyższe ceny osiąga rozmaryn prowansalski i dalmatyński.
Jako przyprawy używa się suszonych, a następnie rozdrobnionych lub zmielonych liści, albo olejku destylowanego z liści i kwiatów.
Dość rzadko stosuje się rozmaryn jako przyprawę samoistną, o wiele częściej jest on ważnym składnikiem mieszanek przyprawowych, zwłaszcza w kompozycjach z majerankiem i cząbrem.
Smak i aromat rozmarynu dobrze harmonizuje z niektórymi potrawami mięsnymi (baranina, dziczyzna) i rybami.
Stosowany jest również do aromatyzowania likierów, wódek żołądkowych oraz do aromatyzowania win ziołowo miodowych, a nawet piwa.
Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy.
Szczególnie dobrze komponuje się z czosnkiem i grzybami duszonymi w winie.
Wchodzi w skład ziół prowansalskich, nadaje charakterystyczny zapach marynatom octowym i olejowym.
Jako przyprawa popularny jest we Włoszech, Francji i Anglii.
Rozmaryn ma bardzo szerokie zastosowanie.
Wchodzi w skład m.in. maseczek odświeżających, płynów do kąpieli ujędrniających skórę, kojących system nerwowy, łagodzących bóle reumatyczne, poprawiających krążenie krwi.
źródło
źródło