#7

   
   
   
   
   
Ruta chalepensiss L. 
Gatunek rośliny z rodziny rutowatych (Rutaceae).
Rośnie dziko w obszarze śródziemnomorskim: w Afryce Północnej (Madera, Wyspy Kanaryjskie, Algieria, Libia, Maroko, Tunezja), Europie Południowej (Hiszpania, Portugalia, Francja, Albania, Jugosławia, Włochy, Grecja) i Azji Zachodniej (Cypr, Izrael, Syria, Libia, Turcja). 
Jako gatunek zawleczony rozprzestrzenił się w Etiopii, Somalii i Jemenie
Roślina o wyprostowanej, rozgałęzionej łodydze o wysokości 20-80 cm.
 W dolnej części łodyga jest zdrewniała

Jest rośliną trującą
 Niewielkie ilości ruty stosowanej jako przyprawa kuchenna wydają się bezpieczne, należy jednak stosować ją w tym celu umiarkowanie. 
Zawarte w świeżym zielu ruty olejki eteryczne mogą uszkodzić wątrobę i nerki. 
Odnotowano kilka wypadków śmiertelnych po spożyciu większej ilości preparatów otrzymanych z ruty. 
Ruta wywołuje działanie poronne, z tego też względu dawniej była używana jako środek aborcyjny. 
Notowano jednak zgony spowodowane krwotokiem z macicy po spożywaniu ruty w tym celu

Zastosowanie
Otrzymywany z liści olejek eteryczny jest stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako przyprawa do żywności
W niektórych krajach ruta jest uważana za roślinę leczniczą. 
Arabowie stosują ją jako środek przeczyszczający i przeciwzapalny, oraz do leczenia kolki, bólu głowy i reumatyzmu.
W Afryce wodnym wywarem z liści leczy się gorączkę.
Na Krecie napary z liści są stosowane przy dolegliwościach żołądkowych
Roślina ozdobna uprawiana w niektórych krajach
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości