14-02-2018, 12:09
Ruta chalepensiss L.
Gatunek rośliny z rodziny rutowatych (Rutaceae).
Rośnie dziko w obszarze śródziemnomorskim: w Afryce Północnej (Madera, Wyspy Kanaryjskie, Algieria, Libia, Maroko, Tunezja), Europie Południowej (Hiszpania, Portugalia, Francja, Albania, Jugosławia, Włochy, Grecja) i Azji Zachodniej (Cypr, Izrael, Syria, Libia, Turcja).
Jako gatunek zawleczony rozprzestrzenił się w Etiopii, Somalii i Jemenie
Roślina o wyprostowanej, rozgałęzionej łodydze o wysokości 20-80 cm.
W dolnej części łodyga jest zdrewniała
Jest rośliną trującą
Niewielkie ilości ruty stosowanej jako przyprawa kuchenna wydają się bezpieczne, należy jednak stosować ją w tym celu umiarkowanie.
Zawarte w świeżym zielu ruty olejki eteryczne mogą uszkodzić wątrobę i nerki.
Odnotowano kilka wypadków śmiertelnych po spożyciu większej ilości preparatów otrzymanych z ruty.
Ruta wywołuje działanie poronne, z tego też względu dawniej była używana jako środek aborcyjny.
Notowano jednak zgony spowodowane krwotokiem z macicy po spożywaniu ruty w tym celu
Zastosowanie
Otrzymywany z liści olejek eteryczny jest stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako przyprawa do żywności
W niektórych krajach ruta jest uważana za roślinę leczniczą.
Arabowie stosują ją jako środek przeczyszczający i przeciwzapalny, oraz do leczenia kolki, bólu głowy i reumatyzmu.
W Afryce wodnym wywarem z liści leczy się gorączkę.
Na Krecie napary z liści są stosowane przy dolegliwościach żołądkowych
Roślina ozdobna uprawiana w niektórych krajach
źródło