Podbiał
#4

   
Podbiał Pospolity
Podbiał to wieloletnia roślina, która wygląda jak Mniszek Lekarski, gdy kwitnie wiosną.
 Ta dzika jadalna roślina jest niezwykła, ponieważ kwiaty kwitną i umierają przed pojawieniem się jakichkolwiek liści, co przyniosło Coltsfoot imię "syna przed ojcem" we wcześniejszych czasach.
 Przed wprowadzeniem zapałek, filcowe pokrycie rośliny, owinięte w szmatę i zanurzone w roztworze saletry, uznano za doskonałą podpałkę po wyschnięciu na słońcu.
 Ta roślina zawiera śluz, gorzkie glikozydy i garbniki; 
Uważa się, że to właśnie te zioła mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkaszlowe (zapobieganie i leczenie kaszlu). 
Korzeń Podbiału zawiera alkaloidy pirolizydynowe, potencjalnie toksyczne składniki i podejrzewa, że mogą występować niewielkie ilości liści.

Cechy wyróżniające: 
Jasnożółte kwiaty pojawiają się na początku wiosny, przed pojawieniem się jakichkolwiek liści.
 Wierzchołek powierzchni liścia jest gładki i niemal woskowy, podczas gdy spód pokrywają białe, wełniane włosy.
 W południowym Ontario kwiaty Podbiału w kwietniu, często zanim topi się ostatni śnieg.
 Głowice kwiatowe znane są nawet z przepychania się przez śnieg.

Kwiaty podbiału są pojedyncze, o wymiarach około 1,5 cm (0,6 cala) w otoczeniu otoczkowych nasad. 
Kwiaty są jasnożółte, mają różnobarwne kwiaty z języczkowymi kwiatami w wielu rzędach. Ma pięć pręcików. Ten kwiat jest zazwyczaj pierwszym kwiatem, który pojawia się na wiosnę i więdnie, gdy pojawiają się liście. 
Niektórzy mylą te kwiaty z kwiatami Mniszka.
źródło

Razem z Tymiankiem jest częstym składnikiem tabletek na gardło. 
Ta roślina z rodziny astrowatych, zwana końskim kopytem, białkuchem albo kaczyńcem, ma silne działanie lecznicze. 
Działa wykrztuśnie, dlatego sprawdza się w przewlekłym kaszlu, astmie czy zapaleniu oskrzeli. 
Ponieważ liście zawierają 7-9 proc. śluzu, Podbiał ma zastosowanie głównie w stanach zapalnych i nieżytach dróg oddechowych, jamy ustnej i krtani. 

Liście kupimy np. w sklepie zielarskim. 
Ich łyżeczkę należy zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez 10-15 minut, odcedzić. 
Ciepły napar pić 3-4 razy dziennie. 
Podbiał może też trafić do zdrowej surówki, razem z Dymką, Marchewką, Czosnkiem i Selerem Naciowym. 
Doprawić oliwą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości