27-02-2018, 21:38
Podbiał Pospolity
Podbiał to wieloletnia roślina, która wygląda jak Mniszek Lekarski, gdy kwitnie wiosną.
Ta dzika jadalna roślina jest niezwykła, ponieważ kwiaty kwitną i umierają przed pojawieniem się jakichkolwiek liści, co przyniosło Coltsfoot imię "syna przed ojcem" we wcześniejszych czasach.
Przed wprowadzeniem zapałek, filcowe pokrycie rośliny, owinięte w szmatę i zanurzone w roztworze saletry, uznano za doskonałą podpałkę po wyschnięciu na słońcu.
Ta roślina zawiera śluz, gorzkie glikozydy i garbniki;
Uważa się, że to właśnie te zioła mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkaszlowe (zapobieganie i leczenie kaszlu).
Korzeń Podbiału zawiera alkaloidy pirolizydynowe, potencjalnie toksyczne składniki i podejrzewa, że mogą występować niewielkie ilości liści.
Cechy wyróżniające:
Jasnożółte kwiaty pojawiają się na początku wiosny, przed pojawieniem się jakichkolwiek liści.
Wierzchołek powierzchni liścia jest gładki i niemal woskowy, podczas gdy spód pokrywają białe, wełniane włosy.
W południowym Ontario kwiaty Podbiału w kwietniu, często zanim topi się ostatni śnieg.
Głowice kwiatowe znane są nawet z przepychania się przez śnieg.
Kwiaty podbiału są pojedyncze, o wymiarach około 1,5 cm (0,6 cala) w otoczeniu otoczkowych nasad.
Kwiaty są jasnożółte, mają różnobarwne kwiaty z języczkowymi kwiatami w wielu rzędach. Ma pięć pręcików. Ten kwiat jest zazwyczaj pierwszym kwiatem, który pojawia się na wiosnę i więdnie, gdy pojawiają się liście.
Niektórzy mylą te kwiaty z kwiatami Mniszka.
źródło
Razem z Tymiankiem jest częstym składnikiem tabletek na gardło.
Ta roślina z rodziny astrowatych, zwana końskim kopytem, białkuchem albo kaczyńcem, ma silne działanie lecznicze.
Działa wykrztuśnie, dlatego sprawdza się w przewlekłym kaszlu, astmie czy zapaleniu oskrzeli.
Ponieważ liście zawierają 7-9 proc. śluzu, Podbiał ma zastosowanie głównie w stanach zapalnych i nieżytach dróg oddechowych, jamy ustnej i krtani.
Liście kupimy np. w sklepie zielarskim.
Ich łyżeczkę należy zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez 10-15 minut, odcedzić.
Ciepły napar pić 3-4 razy dziennie.
Podbiał może też trafić do zdrowej surówki, razem z Dymką, Marchewką, Czosnkiem i Selerem Naciowym.
Doprawić oliwą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
źródło
źródło
źródło