Pietruszka
#6

   
   
Od czasu, gdy skronie zwycięzców wieńczyć zaczęto laurem, roślina ta awansowała i stała się symbolem wielkości. 
Co nie przeszkadzało, że w kuchni po staremu używano jej jako przyprawy. 
Pietruszką wieńczono głowy zwycięzców igrzysk istmijskich, mimo to nie zrobiła podobnej kariery. 
Może dlatego, że posłaniec śmierci Archemorus wyobrażany był zawsze z gałązką pietruszki w ręku, a my o śmierci wolimy nie wiedzieć. 
Tak więc zwyczajny, o niewielkich wartościach użytkowych laur otoczony jest szacunkiem, natomiast posiadająca całe mnóstwo wspaniałych właściwości pietruszka napiętnowana jest pospolitością. 
Bo jeszcze tak swojsko się nazywa – pietruszka. 
Nikt już przecież nie pamięta, że słowo to wywodzi się od łacińskiego petra – skała.

Znaleźć ją bowiem można było najczęściej na skałach wapiennych, gdzie rosła w stanie dzikim. 
Od Greków i Rzymian przejęli ją Iberowie, Gallowie, Germanie, Słowianie. 
W Polsce przyjęła się odmiana włoska, zwana też francuską, czyli ta niekarbowana, o pięknie modelowanych, pojedynczych listkach i stała się tak popularna, że dosłownie nie ma domu, gdzie by jej nie używano.

I bardzo słusznie, bo już Szymon Syreński (1541–1611), medyk i botanik, profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego pisał: 
Pietruszka w potrawach użyteczna, albowiem szlamowatości flegmiste rozprawuje i wywodzi z moczem. 
Kiszki i żywot wszystek posila, tak surowa, jako i warzona. (...) dychawicznym także i kaszlącym jest ratunkiem, korzenie pietruszczane, drobno pokrojone, garść wziąwszy, w 4 kwartach wody do połowicy warzyć, a tej polewki 6–8 łyżek z 4 łyżkami z syropu z hyzopu ciepło na czczo i na noc pić.(...) krzyżów bolenie i pacierza uśmierza sok ze świeżej pietruszki, 7 łyżek go pijąc naraz. 
Kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu (...) 
W gorączkach ciężkich osobliwym jest ratunkiem, sok z pietruszki z oliwą zmieszawszy, członki i ciało wszystko namazać. Mózg i pamięć posila, woniejąc często tego korzenia.

Syreński uważał więc, że już sam zapach pietruszki „posila pamięć i mózg”, 
Rzymianie używali jej do plecionek i girland zdobiących stoły w przekonaniu, że zniechęca do nadmiernego picia wina. 
I jest to logiczne, bo posilony mózg staje się wystarczająco mądry, by nie dopuścić do zalewania go alkoholem.
Mówią, że pietruszka dlatego posiada takie cechy, bo jej zapach to „suma wszystkiego co zielone”.
....więcej na tej stronie

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pietruszka - przez Krystyna - 24-07-2011, 15:07
RE: Pietruszka - przez Krystyna - 02-03-2018, 08:24
RE: Pietruszka - przez Krystyna - 02-03-2018, 08:29
RE: Pietruszka - przez Krystyna - 02-03-2018, 10:29
RE: Pietruszka - przez Krystyna - 02-03-2018, 10:48
RE: Pietruszka - przez Krystyna - 02-03-2018, 10:49
RE: Pietruszka - przez Krystyna - 02-03-2018, 10:50
RE: Pietruszka - przez Krystyna - 02-03-2018, 15:21
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 07-04-2022, 00:30



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości