24-04-2018, 02:19
Ocet winny z Mniszka Lekarskiego jest naturalnym ekstraktem z kwiatów mniszka, zawiera wiele substancji czynnych, jak pyłek kwiatowy, luteina, flawonoidy, witaminy, minerały i substancje gorzkie. Kwaśne środowisko octu sprawia, że wszystkie te substancje są łatwiej przyswajalne przez organizm.
Ocet Mniszkowy nie wymaga dodawania konserwantów ani cukru, czy obróbki termicznej. Wykonanie octu mniszkowego nie jest pracochłonne.
Ocet winny z Mniszka Lekarskiego
Składniki:
300 kwiatów mniszka
6 łyżek cukru
3 litry wody
Wykonanie:
Wsyp kwiaty do naczynia, dodaj cukier i zalej wodą.
Naczynie nakryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce.
Po około 48 godzinach zacznie się fermentacja alkoholowa (pojawią się bąbelki, woda z cukrem stopniowo zamieni się w wino mniszkowe).
po 7 dniach wyjmij kwiatki z naczynia.
Zostaw płyn w ciepłym miejscu na 14 dni – w tym czasie słodkawe winko zamieni się w ocet.
Gotowe.
Zastosowanie:
kulinarne:
jako zalewa do wiosennych surowców jadalnych (np. pąki bzu czarnego, pąki mniszka, łodyżki czosnku niedźwiedziego). Idealny również do konserwowania ryb.
dodatek do sałatek
dodatek do napojów, tak samo jak ocet jabłkowy: 1 łyżka octu mniszkowego na szklankę wody
kosmetyczne:
do płukania włosów, dodatek do toników.
http://www.herbiness.com/ocet-winny-z-mn...ekrskiego/