24-04-2018, 02:46
Mniszek lekarski jest szczególnie pomocny w przypadku schorzeń woreczka żółciowego i wątroby, często skuteczny nawet w przypadku marskości i po przebytym wirusowym zapaleniu. Ze względu na właściwości moczopędne polecany jest również w schorzeniach pęcherza, nerek, kamicy moczowej. Oczyszcza krew, wątrobę i nerki z toksyn. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, reguluje trawienie.
W zielarstwie wykorzystuje się kwiaty, liście i korzeń, który jak się okazało wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.
Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczne dni majowe wtedy nie mają posmaku goryczy, najlepiej przed południem z dala od dróg i pół uprawnych ze względu na pestycydy. Należy przy tym uważać aby nie pomylić mniszka lekarskiego z bardzo podobnie wyglądającym trującym mleczem polnym. Główną cechą odróżniająca jest to, że w mniszku wszystkie pędy wyrastają bezpośrednio z ziemi, a w mleczu z łodygi.
Przez stulecia stosowania wypracowano różne przepisy, nie wszystkie z nich się zachowały, jednak wiele z nich wciąż jest wykorzystywanych.
Syrop z mniszka wg Ireny Gumowskiej
4 kopiaste garście koszyczków mniszka
1 litr wody
1kg nieoczyszczonego cukru
½ cytryny
Koszyczki mniszka zalać zimną wodą, powoli podgrzewać do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wszystko na sito. Przecedzić i dobrze odcisnąć.
Do soku dodać cukier i pół cytryny pokrojonej na plasterki (jeżeli cytryna była pryskana to bez skórki ). W garnku bez pokrywki podgrzewać na bardzo wolnym ogniu, aby zachować wszystkie witaminy. Ciecz odparowuje się bez gotowania. Całość należy raz lub dwa razy oziębić, aby sprawdzić czy konsystencja syropu jest prawidłowa.
Syrop z mniszka przepis czeski
350-400 kwiatów mniszka
1 litr wody
1 cytryna
1 kg cukru
Kwiaty dokładnie umyć i zalać zimną wodą. Zagotować, dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i jeszcze gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Odstawić. Następnego dnia przecedzić i do otrzymanego soku dodać 1 kg cukru lub trochę mniej. Gotować na małym ogniu od 45 minut do 2 godzin, odparowując. Gorący sok przelać do się do gorących butelek i na 20 minut i przykryć kocem. Jest to tzw sucha pasteryzacja.
Syrop z mniszka przepis skandynawski
50 żółtych kwiatów mniszka (odciąć zielone części)
3 pokrojone zielone jabłka (jeśli ekologiczne nie obierać)
1 łodyga rabarbaru (opcjonalnie)
1 litr wody
Ok. ½ kg cukru
Sok z jednej cytryny
Płatki mniszka, jabłka i rabarbar zalać wodą i podgrzewać na wolnym ogniu ½ godziny. Przecedzić, sok wlać powrotem do garnka, dodać wagowo mniej więcej tyle samo cukru ile soku, dodać sok z cytryny. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, nie gotować zbyt długo bo może zmienić kolor. Przelać do wyparzonych słoiczków.
Syrop z mniszka przepis orientalny
50 żółtych kwiatów mniszka (odciąć zielone części)
1 litr wody
1 cytryna
1 pomarańcza
2 goździki
1 kg cukru
Mniszek zalać wrzątkiem w szklanym naczyniu. Odstawić na 3 dni. Odcedzić. Do płynu dodać pokrojone w plasterki cytrynę i pomarańczę (jeśli ekologiczne nie obierać), goździki i cukier. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przelać do wyparzonych słoiczków i przykryć kocem na 20 minut.
Syrop z mniszka na zimno wg przepisu profesora Ożarowskiego
Oskubane żółte płatki mniszka
Cukier do przesypywania
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki na słoiczek 200ml
Płatki mniszka układać warstwami w wyparzonym słoiczku, przesypując cukrem, lekko ugniatając.
Na koniec wlać alkohol, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Nie odcedzać.
Przechowywać lodówce do 4 miesięcy.
Przyjmować codziennie zaczynając od jednej łyżeczki, stopniowo zwiększając dawkę do 3-4 łyżeczek dziennie w przypadku nawracających infekcji gardła i górnych dróg oddechowych.
Nalewka z mniszka wg profesora Ożarowskiego
Młode liście mniszka lub całe rośliny umyć i oczyścić. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Dokładnie odcisnąć.
Wyciśnięty sok połączyć ze spirytusem w proporcji 5:1 i przelać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
Nalewkę przyjmować rozcieńczoną z wodą zaczynając od 1 łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do 4.
Nalewka działa odtruwająco, wzmacniająco i chroni przed infekcjami.
Oliwa z mniszka lekarskiego
½ żółtych płatków mniszka
1 szklanka oliwy z oliwek
Oczyszczone, pozbawione wilgoci płatki zalać w słoiku oliwą, podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej przez 1-2 godziny. Odstawić do wystudzenia. Przecedzić. Używać zewnętrznie przy bólach reumatycznych, mięśniowych, problemach skórnych.
Ocet winny z mniszka lekarskiego
Młode całe rośliny mniszka wraz z korzeniem umyć i oczyścić. Osuszyć, drobno pokroić. Ułożyć w szklanym naczyniu.
Zalać domowym octem jabłkowym w proporcji 1:1½. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po przym przecedzić. Zażywać 1-3 razy dziennie – łyżka stołowa na szklankę wody.
http://sekrety-zdrowia.org/mniszek-lekar...-mikstury/
W zielarstwie wykorzystuje się kwiaty, liście i korzeń, który jak się okazało wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.
Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczne dni majowe wtedy nie mają posmaku goryczy, najlepiej przed południem z dala od dróg i pół uprawnych ze względu na pestycydy. Należy przy tym uważać aby nie pomylić mniszka lekarskiego z bardzo podobnie wyglądającym trującym mleczem polnym. Główną cechą odróżniająca jest to, że w mniszku wszystkie pędy wyrastają bezpośrednio z ziemi, a w mleczu z łodygi.
Przez stulecia stosowania wypracowano różne przepisy, nie wszystkie z nich się zachowały, jednak wiele z nich wciąż jest wykorzystywanych.
Syrop z mniszka wg Ireny Gumowskiej
4 kopiaste garście koszyczków mniszka
1 litr wody
1kg nieoczyszczonego cukru
½ cytryny
Koszyczki mniszka zalać zimną wodą, powoli podgrzewać do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wszystko na sito. Przecedzić i dobrze odcisnąć.
Do soku dodać cukier i pół cytryny pokrojonej na plasterki (jeżeli cytryna była pryskana to bez skórki ). W garnku bez pokrywki podgrzewać na bardzo wolnym ogniu, aby zachować wszystkie witaminy. Ciecz odparowuje się bez gotowania. Całość należy raz lub dwa razy oziębić, aby sprawdzić czy konsystencja syropu jest prawidłowa.
Syrop z mniszka przepis czeski
350-400 kwiatów mniszka
1 litr wody
1 cytryna
1 kg cukru
Kwiaty dokładnie umyć i zalać zimną wodą. Zagotować, dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i jeszcze gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Odstawić. Następnego dnia przecedzić i do otrzymanego soku dodać 1 kg cukru lub trochę mniej. Gotować na małym ogniu od 45 minut do 2 godzin, odparowując. Gorący sok przelać do się do gorących butelek i na 20 minut i przykryć kocem. Jest to tzw sucha pasteryzacja.
Syrop z mniszka przepis skandynawski
50 żółtych kwiatów mniszka (odciąć zielone części)
3 pokrojone zielone jabłka (jeśli ekologiczne nie obierać)
1 łodyga rabarbaru (opcjonalnie)
1 litr wody
Ok. ½ kg cukru
Sok z jednej cytryny
Płatki mniszka, jabłka i rabarbar zalać wodą i podgrzewać na wolnym ogniu ½ godziny. Przecedzić, sok wlać powrotem do garnka, dodać wagowo mniej więcej tyle samo cukru ile soku, dodać sok z cytryny. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, nie gotować zbyt długo bo może zmienić kolor. Przelać do wyparzonych słoiczków.
Syrop z mniszka przepis orientalny
50 żółtych kwiatów mniszka (odciąć zielone części)
1 litr wody
1 cytryna
1 pomarańcza
2 goździki
1 kg cukru
Mniszek zalać wrzątkiem w szklanym naczyniu. Odstawić na 3 dni. Odcedzić. Do płynu dodać pokrojone w plasterki cytrynę i pomarańczę (jeśli ekologiczne nie obierać), goździki i cukier. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przelać do wyparzonych słoiczków i przykryć kocem na 20 minut.
Syrop z mniszka na zimno wg przepisu profesora Ożarowskiego
Oskubane żółte płatki mniszka
Cukier do przesypywania
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki na słoiczek 200ml
Płatki mniszka układać warstwami w wyparzonym słoiczku, przesypując cukrem, lekko ugniatając.
Na koniec wlać alkohol, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Nie odcedzać.
Przechowywać lodówce do 4 miesięcy.
Przyjmować codziennie zaczynając od jednej łyżeczki, stopniowo zwiększając dawkę do 3-4 łyżeczek dziennie w przypadku nawracających infekcji gardła i górnych dróg oddechowych.
Nalewka z mniszka wg profesora Ożarowskiego
Młode liście mniszka lub całe rośliny umyć i oczyścić. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Dokładnie odcisnąć.
Wyciśnięty sok połączyć ze spirytusem w proporcji 5:1 i przelać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
Nalewkę przyjmować rozcieńczoną z wodą zaczynając od 1 łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do 4.
Nalewka działa odtruwająco, wzmacniająco i chroni przed infekcjami.
Oliwa z mniszka lekarskiego
½ żółtych płatków mniszka
1 szklanka oliwy z oliwek
Oczyszczone, pozbawione wilgoci płatki zalać w słoiku oliwą, podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej przez 1-2 godziny. Odstawić do wystudzenia. Przecedzić. Używać zewnętrznie przy bólach reumatycznych, mięśniowych, problemach skórnych.
Ocet winny z mniszka lekarskiego
Młode całe rośliny mniszka wraz z korzeniem umyć i oczyścić. Osuszyć, drobno pokroić. Ułożyć w szklanym naczyniu.
Zalać domowym octem jabłkowym w proporcji 1:1½. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po przym przecedzić. Zażywać 1-3 razy dziennie – łyżka stołowa na szklankę wody.
http://sekrety-zdrowia.org/mniszek-lekar...-mikstury/