Ostrożeń
#13

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Ostrożeń warzywny (Cirsium oleraceum  ) 
Gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych.
Polskie nazwy ludowe ostrożenia to: chrabust, chrobust, czarcie żebro, czarownik, czartopołoch, drapach, drapacz łąkowy, jachłopak, oset warzywny, ostrożeń żółtawy, popłoch, sierpik, żebro diable, pietra ziele, carskie ziele, strachopłoch.

Występuje w Azji i w Europie (z wyjątkiem rejonu Morza Śródziemnego). 
W Polsce jest pospolity na całym niżu i w niższych położeniach górskich (do regla dolnego).
Status gatunku we florze Polski: gatunek rodzimy.

Bylina, hemikryptofit. 
Kwiaty przedprątne, roślina miododajna, zapylana przez motyle lub błonkówki. 
Kwitnie od lipca do września (rzadziej do października). Nasiona rozsiewane przez wiatr. Kiełkują słabo. 

Siedlisko: wilgotne łąki i zarośla, aluwia, brzegi rowów.
Odpowiadają mu gleby żyzne i wilgotne. 
Wymaga zasilania w wodę ruchliwą, z zastoisk ustępuje.
Dobrze znosi duże zmiany wilgotności gleby. Unika gleb kwaśnych, ubogich w węglan wapnia.
Na łąkach wapiennych może pojawić się masowo. 
Wrażliwy na udeptywanie i spasanie
Zastosowanie
Roślina lecznicza 
Surowiec zielarski: ziele ostrożenia warzywnego – Herba Cirsii oleracei.
Skład chemiczny: flawonoidy, inulina, garbniki
Działanie lecznicze: W lecznictwie ludowym stosowany jako środek przeciwgośćcowy, moczopędny, przeciwzapalny, także do kąpieli i pielęgnacji włosów.

Sztuka kulinarna: 
kłącza i młode rośliny są jadalne (stąd nazwa rośliny).
Wartość pokarmowa: duża zawartość w suchej masie białka, wapnia, potasu, magnezu. 
Roślina uprawiana jako warzywna w Japonii i Indiach. 
Spożywana była także na Syberii.
Łąkarstwo: 
według dawniejszych źródeł uważany za chwast, ponieważ bujnie rosnąc zagłusza sąsiednie rośliny, a paszę dawać miał małej wartości (wodnistą, grubą, słabo kolczastą). Poza tym dzięki łatwemu rozmnażaniu wegetatywnemu i generatywnemu może opanowywać znaczne przestrzenie łąk.
Obecnie podkreśla się raczej jego wartość ze względu na wzbogacanie paszy w składniki pokarmowe. 
Jest też chętnie zjadany przez bydło.
Na intensywnie użytkowanych łąkach, a zwłaszcza pastwiskach – zanika. 
Na paszę nadają się tylko rośliny młode, później grube łodygi twardnieją.
Młode rośliny wzmacniają system trawienny zwierząt. Konie żywione sieczką z ostrożenia nabierają gładkiej i lśniącej sierści
źródło

Zioło używane jest przez firmy farmaceutyczne i kosmetyczne do produkcji różnych preparatów ujędrniających skórę.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości