Cukier...zdrowe zamienniki...
#4

Stewia - zdrowy zamiennik cukru. 
Uważaj jaką stewię kupujesz!
[Obrazek: 1PiOOAk.jpg]
Te wszystkie nazwy na opakowaniach naturalnego słodziku, jakim jest stevia mogą zmylić człowieka i wprowadzić w błąd. Co jest ekstraktem? Która substancja jest najbardziej słodka? Która gorzka? Dlaczego w składzie nie jest napisane po porostu stevia?

Stevia, bądź stewia (Stevia rebaudiana) jest to nazwa rośliny, która rośnie w Ameryce Południowej, Meksyku i Stanach Zjednoczonych. Od stuleci jest wykorzystywana przez mieszkańców Brazylii i Paragwaju.

Pierwszy komercyjny słodzik ze stewii został wyprodukowany tam w 1971 roku. W Japonii stewia szybko zyskała popularność, osiągając aż 40% udział w rynku słodzików. W innych częściach świata stewię zaczęto używać powszechnie dużo później. W Stanach Zjednoczonych Agencja Żywności i Leków (FDA) dopuściła stosowanie rebaudiozydu A jako słodzika w grudniu 2008. W Unii Europejskiej pozwolono na używanie wszystkich glikozydów stewiolowych w grudniu 2011 (oznaczone jako E 960), Niestety nie jest dopuszczone produkowanie produktów spożywczych słodzonych tylko stewią (chroni to producentów słodzików syntetycznych w Europie). Dlatego też często na opakowaniach stevii jest podane bezpieczne akceptowane dzienne spożycie (ADI) na poziomie 4mg/kg masy ciała. Jednakże spożywanie stewii nie ma żadnych negatywnych skutków, także mam nadzieję, że lobby sztucznych słodzików przestanie wkrótce istnieć.
(...)
Liście stevii obniżają ciśnienie krwi, a także posiadają właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Zarówno liście jak i ekstrakt nie powodują próchnicy. Ekstrakt nie zawieraj kalorii (glikozydy wydalamy je z organizmu w postaci nie zmienionej).

Jest oporna na  na wysokie temperatury, więc bez problemu może być wykorzystana  jako dodatek do zup, a także do pieczenia (do 200 stopni).  Można stosować je  w formie świeżej bądź sproszkowanej.

UWAGA!
Należy uważać jaką stewię sobie kupujemy. Producenci używają wielu wypełniaczy, a nawet cukrów, pozostawiając małą ilość stevii.

Osobiście bardzo POLECAM stevię, ale trzeba wiedzieć gdzie i jaką kupić.
Czym w ogóle jest stevia? Jest to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Produkuje się go z liści drzewa, które pochodzi z Brazylii. Stewiozydy (związki słodządzące zawarte w roślinie) są 300 razy słodsze od zwykłego cukru (przy czym zawartość w roślinie to 10%). Steviozydy nie mają kalorii i nie podwyższają poziomu cukru we krwi. ALE! Jedynie jeśli są połączone z właściwymi składnikami (nośnikami).

Aby stevię można było wyprodukować musi ona być połączona z jakimś innym składnikiem, wypełniaczem, nośnikiem. Glikozydy stewiowe (ta naturalna substancja słodząca) musi być z czymś połączona. Najlepiej aby to była np. celuloza, która się nie trawi.

Ostatnio na rynku pojawiają się słodziki ze stevią, ale nośnikiem tej substancji są CUKRY….

Jest to albo dekstroza (jednocukier, identycznie działa jak glukoza), albo maltoza czy maltodekstryna (dwucukier) czy fruktoza…

Ja się pytam: Po co komu słodzik „bez kalorii” na cukrze?!?!?!

źródło: Ewa Trusewicz - dietetyk, Dieta i Fitness, http://www.dietaifitness.pl/2015/01/stev...-jest.html

Przykładowe opakowania stewii godne polecenia, mające 98% Rebaudioside A (to ważne!):
[Obrazek: dLj4xpq.jpg][Obrazek: YZ10jrGm.jpg][Obrazek: Eh4T9Tj.png][Obrazek: zXXbWqtm.jpg]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cukier...zdrowe zamienniki... - przez Krystyna - 10-05-2018, 14:21
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 20:29
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 20:50
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 21:09
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 22:09
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 22:32
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 22:42



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości