Cukier...zdrowe zamienniki...
#5

Ksylitol - cukier brzozowy
[Obrazek: FZBvbsJ.jpg]
[Obrazek: 05bxKWe.jpg]
Historia ksylitolu sięga XIX wieku. Zwyczajowo nazywany jest cukrem brzozowym. Czy słusznie? Nie do końca. 
Obecnie głównym surowcem wykorzystywanym przez przemysł do jego produkcji jest kukurydza. Nazwa cukier brzozowy wzięła się z tytułu, iż dawniej wykorzystywano do jego produkcji korę brzozy. Dlatego obecnie nazywanie ksylitolu cukrem brzozowym może konsumenta wprowadzać w błąd (jedynie w Finlandii część producentów nadal wykorzystuje brzozę do jej produkcji). 

Zalety ksylitolu
Najwartościowszą zaletą ksylitolu jest to, że bardzo wolno podnosi glukozę we krwi. Wynika to z faktu, iż jego metabolizm odbywa się niemal bez udziału insuliny. Ponadto kaloryczność ksylitolu ocenia się na dużo niższą niż cukru białego – niemal o 40% mniejszą. Wszystko to sprawia, iż polecany jest wszystkim z zaburzeniami tolerancji glukozy (cukrzyca typu I i II) oraz osobom pragnącym zredukować masę ciała (stosujących diete odchudzającą).
W przeciwieństwie do sacharozy ksylitol działa bakteriobójczo. W efekcie ma właściwości poprawiające odporności organizmu. Agencja Żywności i Leków działająca na terenie Ameryki potwierdziła, iż ksylitol bardzo skutecznie działa w walce z zapaleniem dziąseł i próchnicą. Wynika to z tego, iż w przeciwieństwie do zwykłego cukru nie ulega bakteryjnej przemianie do kwasów i tym samym nie sprzyja powstawanie próchnicy.
Najnowsze doniesienia naukowe mówią również o udziale ksylitolu we wzroście  przyswajalności wapnia w diecie. Uznawany jest zatem za substancję poprawiającą mineralizację kości i polecany osobom zagrożonym osteopenią lub osteoporozą. 
Często niedocenianą zaletą ksylitolu jest fakt, iż nie sprzyja on w rozwoju grzybów i drożdżaków w przeciwieństwie do cukru tradycyjnego. Właściwość ta znajduje zastosowanie wśród osób chorych na grzybice. Takie osoby podczas leczenia nie muszą odmawiać sobie słodkości. 

Wady ksylitolu
W małych ilościach ksylitol uznawany jest za nie szkodliwy. W większych może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego. Zalecana dawka ksylitolu to 15g, czyli 3 małe łyżeczki. Poleca się stopniowe dodawanie tej substancji do jadłospisu – dobrze jest na początek przyzwyczajać organizm do jej działania. Należy mieć na uwadze fakt, iż organizm początkowo wytwarza zbyt małą ilość enzymów mogących strawić ksylitol. Zjawisko dostosowania do trawienia trwa zazwyczaj kilka dni.

źródło: Akademia Dietetyki http://www.akademiadietetyki.pl/zalety-i...rzozowego/

Ksylitol i jego prozdrowotne działanie

Ksylitol nazywany jest cukrem brzozowym. To naturalny związek, który występuje we włóknach roślin brzozowych, kukurydzianych, owsie, śliwkach czy malinach. Substancje pozyskuje się najczęściej w Chinach i Finlandii.

Ma dwa razy mniej kalorii niż biały czy też trzcinowy cukier. Jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego. Nie ulga trawieniu w ludzkim przewodzie pokarmowym, ponieważ metabolizuje się w komórkach. Nie fermentuje, a na dodatek zmniejsza szkodliwą fermentację, która w efekcie może powodować powstawanie toksycznych kwasów. Nie zmienia właściwościowi pod wpływem obróbki termicznej i nie podlega procesowi karmelizacji. Często już jest stosowany w produktach bez cukrowych/ light.

Posiada niski IG, dzięki czemu nie powoduje dużych skoków cukru we krwi, wykorzystując przy tym insulinę do metabolizmu tylko w niewielkim stopniu. Może być stosowany przez cukrzyków.

Indeks glikemiczny to procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu około 50 g przyswajalnych węglowodanów. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek.

Udowodniono pozytywne działanie przy problemach z zapachem z ust oraz w zapobieganiu próchnicy. Wykorzystywany jest w w produktach do higieny ust np. do pasty do zębów.

Ksylitol może być podawany zarówno dzieciom jak i kobietom w ciąży.

Uwaga! W większych ilościach może spowodować biegunkę

Prozdrowotne działanie ksylitolu:

przeciwbakteryjne
przeciwnotowtworowe
przeciwpasożytniczo
antyalergicznie
przeciwastaminowe
wzmacnia układ odpornościowy
wyrównuje równowagę kwaswo – zasadową
stymuluje wydzielanie śliny
działa przeciw powstawaniu próchnicy i zapaleniu dziąseł
utrzymuje  poziom cukru we krwi – polecany cukrzykom
stosowane przy walce z otyłością
reguluje pracę układu pokarmowego
hamuje powstawanie pasożytów i grzybów
przeciwdziała zaparciom i nadkwasocie
przeciwdziała osteoporozie

Jak dawkować?

Jak wspomniałam wyżej ksylitol przede wszystkim może działać przeczyszczając w dużych ilościach. WHO określiło ksylitol jako bezpieczny słodzik.

Ksylitol (poliol), jest wolno metabolizowany, więc zwiększone dawki mogą powodować negatywne skutki jak: biegunki, wzdęcia, wymioty, niestrawność, bóle żołądka. Dawkowanie ksylitolu jest kwestią indywidualną, po spożyciu należy obserwować swój organizm pod względem tolerancji produktu.

W badaniach naukowcy potwierdzają, że umowna dawka to 50 -70 g na dzień będzie dobrze tolerowana przez osoby dorosłe, a u dzieci nie powinna przekraczać 45 g.

Dzieciom najlepiej podać ksylitol w formie gumy do żucia lub w formie syropu.

Najlepiej ksylitol wprowadzać powoli do diety, zaczynając od małych dawek.

Jedno jest pewne, dla nas dietetyków KSYLITOL  jest cennym produktem wykorzystywanym  jako narzędzie do układania diet i jadłospisów klientów.

źródło: Healthy Plan by Ann https://hpba.pl/ksylitol/
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cukier...zdrowe zamienniki... - przez Krystyna - 10-05-2018, 14:21
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 20:29
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 20:50
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 21:09
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 22:09
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 22:32
RE: Cukier...zdrowe zamienniki... - przez LeCaro - 10-05-2018, 22:42



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości