09-06-2018, 22:27
Zastosowanie Nagietka w kuchni:
W starożytnej Grecji, Indiach, Egipcie i Arabii był powszechnie stosowany, w zastępstwie bardzo drogiego Szafranu.
Ze względu na bogactwo karotenoidów barwi pokarmy, podobnie jak Szafran na pomarańczowy kolor.
Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków:
miękkich serów, jogurtu, masła, omletów, niektórych ciast i deserów.
Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak.
Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek.
Ocet aromatyzujemy w podobny sposób.
Dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią (nawet suszone), stąd Nagietek bywa nazywany Różą Szafranową.
Kto uprawia nagietek w ogrodzie może wiele nagietkowych specyfików przygotować samodzielnie.
źródło