Nagietek
#11

   
Zastosowanie Nagietka w kuchni:
W starożytnej Grecji, Indiach, Egipcie i Arabii był powszechnie stosowany, w zastępstwie bardzo drogiego Szafranu. 
Ze względu na bogactwo karotenoidów barwi pokarmy, podobnie jak Szafran na pomarańczowy kolor.
Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków:
miękkich serów, jogurtu, masła, omletów, niektórych ciast i deserów.
Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak.
 Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. 
Ocet aromatyzujemy w podobny sposób.
Dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią (nawet suszone), stąd Nagietek bywa nazywany Różą Szafranową.
Kto uprawia nagietek w ogrodzie może wiele nagietkowych specyfików przygotować samodzielnie.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Nagietek - przez Krystyna - 04-05-2012, 21:30
RE: Nagietek - przez Krystyna - 08-06-2018, 23:53
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 20:41
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 21:09
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 21:13
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 21:39
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 22:05
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 22:11
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 22:12
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 22:27
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 22:34
RE: Nagietek - przez Krystyna - 09-06-2018, 22:45
RE: Nagietek - przez Krystyna - 10-06-2018, 12:20
RE: Nagietek - przez Krystyna - 10-06-2018, 12:29
RE: Nagietek - przez Krystyna - 10-06-2018, 12:36
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 05-04-2022, 22:20



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości