29-06-2018, 00:41
Makaron z pąkami Mniszka Lekarskiego
Czas dziś na kolejne zielsko
Dużo czytałam już o wyśmienitym smaku smażonych pąków Mlecza, zwanych koszyczkami, ale nie spodziewałam się, że są one takie dobre.
Spodziewałam się goryczki, a tu delikatny, wspaniały smak, bez żadnej gorzkości.
Składniki i robienie:
200g makaronu
70g zielonego Groszku mrożonego
1 Cebula
2 ząbki Czosnku
3 łodygi Selera Naciowego
1/2-1 szklanka pąków Mniszka Lekarskiego
2 łyżki oleju
pół litra bulionu warzywnego
sól, pieprz, kozieradka, sproszkowany pomidor
Poddusić pokrojoną Cebulkę, troszkę póżniej dodać jeszcze posiekany drobno Czosnek i Seler.
Po kilku minutach dorzucić suchy drobny makaron i bulion, i całość gotować kilka minut, dodać mrożony gorszek.
Doprawić przyprawami.
Pączki Mlecza umyć, i zebrać kołnierzyk z listków, który jest przy każdym pączku.
Podsmażyć osobno na łyżce oleju i dopiero na koniec wymieszać z resztą potrawy, kiedy jest ona już gotowa.
Suróweczka z Sałaty, listków Mniszka, listków Pokrzywy i Krwawnika
przepis ze strony...
dużo informacji o mniszku...