29-06-2018, 21:48
Mirt zwyczajny (Myrtus communis L.)
Gatunek rośliny z rodziny mirtowatych (Myrtaceae) pochodzący z regionu morza Śródziemnego.
Jest tam również uprawiany.
Zimozielony, wonny krzew lub małe drzewo, osiąga w rejonie swojego występowania wysokość do 5 m.
Pędy, kwiaty i liście są silnie pachnące
Kwiaty białe, pojedynczo wyrastające w kątach liści.
Mają 5-działkowy kielich, 5-płatkową koronę, 1 słupek i liczne pręciki.
Owoc czarnoniebieska lub biaława jagoda.
Zastosowanie
Owoce są jadalne, mają korzennosłodki smak i są smaczne.
Z liści i jagód wyrabia się olejek leczniczy myrtol, a na Sardynii likier zwany Mirto (z owoców) i Mirto bianco (biały) z liści, 30% vol., smak słodki i łagodny, spożywany dobrze schłodzony.
Olejek mirtowy stosowany jest do aromatyzowania past do zębów, kosmetyków po goleniu i dodatków do kąpieli
Roślina ozdobna.
W krajach o cieplejszym klimacie (strefy 8-11) jest uprawiana jako roślina gruntowa.
W Polsce zwykle jest uprawiana jako roślina pokojowa.
Nie jest jednak typową rośliną pokojową i zazwyczaj przez lato wystawia się go w pojemnikach na zewnątrz pomieszczeń, a zimę z konieczności musi spędzić w ogrzewanych pomieszczeniach (w Polsce przemarza zimą)
źródło
źródło