10-07-2018, 17:48
Melisa – kojąca moc ziół
Melisa to zioło bardzo popularne – wielu z nas kojarzy ją jako „herbatkę” uspokajającą.
Melisa łagodzi napięcie i poprawia jakość snu.
Nie mniej jednak suszona Melisa mnie nie przekonuje, bo nie posiada już swojego naturalnego cytrusowego aromatu.
Co innego pachnące, zielone listki, które od razu przywołują wspomnienia z wakacji.
Melisa tuż obok Mięty stanowi genialny dodatek do lemoniady, domowej roboty lodów, powideł, sałatek owocowych i innych deserów.
Niedawno odkryłam, że doskonale wyciąga smak pieczonego łososia i nie tylko…!
Melisa – do czego przyda Ci się w kuchni?
Tak jak wspomniałam we wstępie – Melisa praktycznie zawsze sprawdzi się tam, gdzie pasuje Mięta.
Ma świeży, lekko cytrusowy smak, dzięki czemu idealnie komponuje się ze słodkimi i kwaśnymi owocami, ale nie tylko!
Melisy możesz użyć do marynowania ryb i mięs, przygotowywania sosów do makaronu oraz sałatek.
Ogranicza nas tylko wyobraźnia, a zdecydowanie warto eksperymentować, bo dania z dodatkiem Melisy mają niepowtarzalny aromat.
Melisa z owocami
To połączenie jest oczywiste – cytrusowy posmak melisy pasuje do pomarańczy, brzoskwiń, truskawek, melona, arbuza, jabłek i praktycznie wszystkich owoców jagodowych.
Z owoców i Melisy możemy przygotować koktajle, gęste zielone smoothie, sałatki owocowe, sorbety.
Super pomysłem będzie przyrządzenie przetworów owocowych z dodatkiem Melisy.
Pamiętajmy jednak o tym, żeby dodawać ją na samym końcu, tak aby nie straciła swojego cennego aromatu.
Melisa do ciast
Melisa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciasta.
Ja przygotowałam dla Was przepis na wegańską tartę sernikową z nerkowców – przepis opublikuję wkrótce.
Świetnym pomysłem będzie też wzbogacenie melisą aromatycznego, cytrynowego ciasta na oliwie z oliwek.
W sieci jest też sporo receptur na kruche ciasteczka z tym dodatkiem.
Kotki lodu z Melisą
Wystarczy, że do silikonowej foremki wrzucisz kilka listków melisy, ulubione owoce, dopełnisz wodą i zamrozisz.
Efektowny dodatek do drinków gotowy.
Melisa do napojów
Ze świeżej Melisy możemy przyrządzić klasyczny napar.
Warto jednak wzbogacić go dodatkami np sokiem z Grejpfruta lub Cytryny, Miodem lub Imbirem.
Listki Melisy można także dorzucać do wody celem jej aromatyzowania.
Melisa sprawdzi się także w różnorodnych lemoniadach.
Melisa do ryb i mięs
Marynata z soku z Cytryny, Miodu, Czarnego Pieprzu, Imbiru i Melisy będzie genialnie komponować się z drobiem.
Możemy tym zestawem przypraw zamarynować całe kawałki mięsa, albo dodać go do siekanego mięsa z piersi indyka przygotowując aromatyczne, wysokobiałkowe burgery.
Melisa przypomina trochę Trawę Cytrynową dlatego śmiało można ją dodawać do tajskich dań – zyskają na świeżości.
Melisa pasuje także do ryb.
Mój ulubiony patent na to ziółko w połączeniu z rybą to proste pesto bez dodatku sera.
Miksuję listki oberwane z jednej doniczki Melisy, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, sok z 1/2 cytryny, łyżkę miodu i 50 g migdałów – smak jest absolutnie obłędny!
Cytryna i Melisa całkowicie likwidują charakterystyczny zapach ryby sprawiając, że danie pachnie niesłuchanie lekko.
Melisa do zup, makaronów i sałatek
Wspomniane wyżej pesto nada się także do makaronu.
Jeśli dodamy do niego więcej oliwy, soku z cytryny i nieco rozrzedzimy wodą, powstanie prosty sos do sałatki.
Pesto możemy także wymieszać z jogurtem naturalnym – taki sos będzie pasował do chrupiącej sałaty lub mizerii ogórkowej.
Melisa odnajdzie się również w kremowych zupach np marchewkowej, dyniowej lub z cukinii.
źrodlo
źródło