17-07-2018, 22:46
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Mak polny (Papaver rhoeas L.)
Gatunek rośliny z rodziny makowatych (Papaveraceae Juss.).
Występuje w Europie.
Pochodzi prawdopodobnie ze strefy Morza Śródziemnego, w polskiej florze jest archeofitem.
Rozpowszechniony na terenie całego kraju.
Dorasta do 90 cm
Roślina jednoroczna, kwitnie od maja do sierpnia
Roślina azotolubna.
Rośnie na polach, w miejscach ruderalnych, na glebach gliniastych, madach rzecznych, także na glebach wapiennych.
Występuje głównie na niżu, ale także na wyżynach aż po pogórze
Zastosowanie
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: płatki maku polnego – Flos Rhoeados (Flos Papaveris rhoeados).
Działanie: w medycynie ludowej odwar stosuje się przy kaszlu i chrypce oraz biegunkach jako środek powlekający.
Używany w kosmetyce, m.in. do produkcji płynu do intymnej pielęgnacji podczas menstruacji.
Nasiona maku zmieszane ze zbożem zabarwiają mąkę na żółto i powodują jej szybkie psucie się..
Znaczenie w kulturze i symbolice
W Wielkiej Brytanii i Kanadzie panuje zwyczaj noszenia w Dniu Pamięci sztucznych maków przypiętych do ubrania na znak pamięci żołnierzy poległych w wojnach.
Maki te są sprzedawane przez Brytyjską Legię Królewską, a dochód przeznaczony jest na rzecz weteranów.
Czerwone maki są symbolem krwi polskich żołnierzy poległych w bitwie pod Monte Cassino w pieśń wojskowej "Czerwone maki na Monte Cassino".
źrodło
Inne zastosowanie
Czerwonych płatków maku polnego używa się do barwienia leków
Z płatków maku polnego można otrzymać czerwony atrament; płatki zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, a następnie (po paru godzinach) przecedzamy i dodajemy łyżkę spirytusu
Ciekawostka
Widok maków na polach zbóż w lecie jest tak swojski, że od barwy ich pięknych kwiatów powstała nazwa koloru: kolor makowy.
Kwiatów maku polnego, ze względu na właściwości barwierskie, używano dawniej do farbowania m.in. wełny, jedwabiu, skóry, papieru.
Współcześnie wyciąg płynny z płatków, bogaty w antocyjany, jest używany do barwienia niektórych syropów leczniczych.
źródło
Mak polny (Papaver rhoeas L.)
Gatunek rośliny z rodziny makowatych (Papaveraceae Juss.).
Występuje w Europie.
Pochodzi prawdopodobnie ze strefy Morza Śródziemnego, w polskiej florze jest archeofitem.
Rozpowszechniony na terenie całego kraju.
Dorasta do 90 cm
Roślina jednoroczna, kwitnie od maja do sierpnia
Roślina azotolubna.
Rośnie na polach, w miejscach ruderalnych, na glebach gliniastych, madach rzecznych, także na glebach wapiennych.
Występuje głównie na niżu, ale także na wyżynach aż po pogórze
Zastosowanie
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: płatki maku polnego – Flos Rhoeados (Flos Papaveris rhoeados).
Działanie: w medycynie ludowej odwar stosuje się przy kaszlu i chrypce oraz biegunkach jako środek powlekający.
Używany w kosmetyce, m.in. do produkcji płynu do intymnej pielęgnacji podczas menstruacji.
Nasiona maku zmieszane ze zbożem zabarwiają mąkę na żółto i powodują jej szybkie psucie się..
Znaczenie w kulturze i symbolice
W Wielkiej Brytanii i Kanadzie panuje zwyczaj noszenia w Dniu Pamięci sztucznych maków przypiętych do ubrania na znak pamięci żołnierzy poległych w wojnach.
Maki te są sprzedawane przez Brytyjską Legię Królewską, a dochód przeznaczony jest na rzecz weteranów.
Czerwone maki są symbolem krwi polskich żołnierzy poległych w bitwie pod Monte Cassino w pieśń wojskowej "Czerwone maki na Monte Cassino".
źrodło
Inne zastosowanie
Czerwonych płatków maku polnego używa się do barwienia leków
Z płatków maku polnego można otrzymać czerwony atrament; płatki zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, a następnie (po paru godzinach) przecedzamy i dodajemy łyżkę spirytusu
Ciekawostka
Widok maków na polach zbóż w lecie jest tak swojski, że od barwy ich pięknych kwiatów powstała nazwa koloru: kolor makowy.
Kwiatów maku polnego, ze względu na właściwości barwierskie, używano dawniej do farbowania m.in. wełny, jedwabiu, skóry, papieru.
Współcześnie wyciąg płynny z płatków, bogaty w antocyjany, jest używany do barwienia niektórych syropów leczniczych.
źródło