17-07-2018, 23:03
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Mak lekarski , Mak ogrodowy (Papaver somniferum L.)
Gatunek jednorocznej rośliny uprawnej z rodziny makowatych.
Wysokość od 120 do 150 cm;
Łodyga sztywna, prosta lub rozgałęziona.
Pokryta wyraźnym białym nalotem, po przecięciu wypływa duża ilość mlecznego soku.
Kwiaty duże, o średnicy do 10 cm, z opadającym, 2-działkowym kielichem, posiadające cztery płatki korony, okrągłe lub odwrotnie jajowate, białe, jasnofioletowe, różowe
lub czerwone z ciemnymi plamkami u nasady.
Pręciki liczne, słupek o siedzącym, tarczowatym znamieniu.
Kwitnie od czerwca do lipca.
Historia
Mak lekarski wywodzi się z Azji Mniejszej, z zachodniej części basenu Morza Śródziemnego i z Afryki Północnej.
Być może pochodzi od gatunku P. setigerum), w stanie dzikim nie występuje, znany już w starożytności.
Udokumentowane relacje stosowania opium w uśmierzaniu bólu pochodzą z Azji Mniejszej ok. 1500 roku p.n.e.
Uprawę maku w celu uzyskiwania opium prowadzi się od ok. 2 tys. lat.
W XIX i XX wieku dokonano wyizolowania z opium licznych alkaloidów, opisania ich własności, a także opracowania półsyntetycznych lub syntetycznych pochodnych związków chemicznych, często o znacznie większej skuteczności.
Morfina i kodeina to najważniejsze i stosowane na najszerszą skalę alkaloidy uzyskiwane z maku lekarskiego.
Mają działanie przeciwbólowe, przeciwkaszlowe i przeciwbiegunkowe.
Zastosowanie
Roślina uprawna:
uprawiana na większą skalę w Afganistanie, Chinach, Indiach i w Iranie, w Turcji i wielu krajach Bliskiego Wschodu głównie dla uzyskania opium, zaś w wielu krajach Europy, również w Polsce, mak lekarski uprawiany jest dla celów przemysłowych, leczniczych a także spożywczych.
Sposób uprawy: wysiew od marca do kwietnia, w rozstawie 20-30 cm.
Ilość nasion na 1000 roślin: 1 g. Nawożenie azotem: ok. 80kg/ha;
Zbiór od połowy sierpnia
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: tzw. makowiny (Capita Papaveris, Fructus Papaveris immaturus, puste, pozbawione nasion makówki z 10 cm częścią łodygi) używane są do produkcji alkaloidów, głównie takich jak: morfina, kodeina lub papaweryna.
Surowcem zielarskim są także nasiona (Semen Papaveris albis).
Opium – wysuszony sok mleczny zebrany z nacięcia niedojrzałych makówek;
w medycynie i do produkcji narkotyków.
Sztuka kulinarna:
Nasiona różnej barwy (białe, niebieskie, szare) wykorzystywane są w celach spożywczych oraz do produkcji oleju
(Oleum Papaveris, nasiona zawierają 40-55% oleju).
Tłoczony na zimno olej makowy zawiera 70 do 75% kwasu linolowego.
Olej może być także używany jako schnący olej techniczny.
Olej makowy ma delikatny, lekko orzechowy smak i może być wykorzystywany do przygotowywania sałatek.
Powinien być przechowywany w ciemnym i dość chłodnym miejscu.
Makuchy, czyli pozostałości po tłoczeniu oleju, stanowią doskonałą paszę treściwą.
Roślina ozdobna uprawiana na rabatach ze względu na swoje ładne kwiaty.
źródło
źródło
źrodło
źródło
Mak lekarski , Mak ogrodowy (Papaver somniferum L.)
Gatunek jednorocznej rośliny uprawnej z rodziny makowatych.
Wysokość od 120 do 150 cm;
Łodyga sztywna, prosta lub rozgałęziona.
Pokryta wyraźnym białym nalotem, po przecięciu wypływa duża ilość mlecznego soku.
Kwiaty duże, o średnicy do 10 cm, z opadającym, 2-działkowym kielichem, posiadające cztery płatki korony, okrągłe lub odwrotnie jajowate, białe, jasnofioletowe, różowe
lub czerwone z ciemnymi plamkami u nasady.
Pręciki liczne, słupek o siedzącym, tarczowatym znamieniu.
Kwitnie od czerwca do lipca.
Historia
Mak lekarski wywodzi się z Azji Mniejszej, z zachodniej części basenu Morza Śródziemnego i z Afryki Północnej.
Być może pochodzi od gatunku P. setigerum), w stanie dzikim nie występuje, znany już w starożytności.
Udokumentowane relacje stosowania opium w uśmierzaniu bólu pochodzą z Azji Mniejszej ok. 1500 roku p.n.e.
Uprawę maku w celu uzyskiwania opium prowadzi się od ok. 2 tys. lat.
W XIX i XX wieku dokonano wyizolowania z opium licznych alkaloidów, opisania ich własności, a także opracowania półsyntetycznych lub syntetycznych pochodnych związków chemicznych, często o znacznie większej skuteczności.
Morfina i kodeina to najważniejsze i stosowane na najszerszą skalę alkaloidy uzyskiwane z maku lekarskiego.
Mają działanie przeciwbólowe, przeciwkaszlowe i przeciwbiegunkowe.
Zastosowanie
Roślina uprawna:
uprawiana na większą skalę w Afganistanie, Chinach, Indiach i w Iranie, w Turcji i wielu krajach Bliskiego Wschodu głównie dla uzyskania opium, zaś w wielu krajach Europy, również w Polsce, mak lekarski uprawiany jest dla celów przemysłowych, leczniczych a także spożywczych.
Sposób uprawy: wysiew od marca do kwietnia, w rozstawie 20-30 cm.
Ilość nasion na 1000 roślin: 1 g. Nawożenie azotem: ok. 80kg/ha;
Zbiór od połowy sierpnia
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: tzw. makowiny (Capita Papaveris, Fructus Papaveris immaturus, puste, pozbawione nasion makówki z 10 cm częścią łodygi) używane są do produkcji alkaloidów, głównie takich jak: morfina, kodeina lub papaweryna.
Surowcem zielarskim są także nasiona (Semen Papaveris albis).
Opium – wysuszony sok mleczny zebrany z nacięcia niedojrzałych makówek;
w medycynie i do produkcji narkotyków.
Sztuka kulinarna:
Nasiona różnej barwy (białe, niebieskie, szare) wykorzystywane są w celach spożywczych oraz do produkcji oleju
(Oleum Papaveris, nasiona zawierają 40-55% oleju).
Tłoczony na zimno olej makowy zawiera 70 do 75% kwasu linolowego.
Olej może być także używany jako schnący olej techniczny.
Olej makowy ma delikatny, lekko orzechowy smak i może być wykorzystywany do przygotowywania sałatek.
Powinien być przechowywany w ciemnym i dość chłodnym miejscu.
Makuchy, czyli pozostałości po tłoczeniu oleju, stanowią doskonałą paszę treściwą.
Roślina ozdobna uprawiana na rabatach ze względu na swoje ładne kwiaty.
źródło
źródło
źrodło
źródło