Łoboda
#8

       
       
   
   
   
   
Łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis)
Gatunek z rodziny komosowatych. 
Występuje w naturze w Azji i Europie Południowej. 
W Polsce częściowo uprawiana.

Roślina używana na jarzynę. 
Z młodych pędów oraz liści sporządza się zupy lub używa się w formie jako szpinak.            
Roślina lecznicza mająca właściwości regulujące trawienie.
źródło

Działanie i zastosowanie lecznicze: 
Młode liście łobody można spożywać po ugotowaniu. 
Posiadają one nie tylko znaczenie dietetyczne, ale również i lecznicze, bowiem ułatwiają  przyswajanie
składników odżywczych z pokarmu oraz korzystnie wpływają na proces trawienia i przemiany materii
Na koniec uwaga!
Po spożyciu większej ilości łobody, przebywanie na słońcu może doprowadzić do ciężkiego uczulenia objawiającego się obrzękami.

Zastosowanie kulinarne: 
Zupa z łobody. 
300 g liści łobody, 50 g cebuli, 25 g mąki, 50 g oleju, 100 g śmietany, 1 l bulionu 
(może być z kostki), 1 jajko, zielona pietruszka, sól, pieprz do smaku. 
Liście łobody umyć, wrzucić na wrzącą wodę na 1 – 2 minuty, przełożyć na durszlak 
by woda obciekła, a następnie drobno pokroić. 
Posiekaną cebulę posypać mąką, podsmażyć na oleju, zmieszać z łobodą i rozprowadzić wodą lub bulionem. 
Posolić i gotować do czasu, aż liście łobody będą miękkie. 
Przełożyć na talerze posypawszy po wierzchu drobno posiekanym jajkiem ugotowanym
na twardo, oraz polać śmietana i posypać posiekana pietruszką. 

Surówka z łobody. 
100 g młodych listków łobody, 30 g liści szczawiu, 20 g „bączków” cebuli, 
40 g młodych ogórków, 5 g pokrzywy, pół litra wody, 20 g śmietany, sól, pieprz do smaku. 
Liście łobody, szczawiu i pokrzywy sparzyć w osolonym wrzątku, ostudzić. 
Pokroić drobno, dodać pokrojone ogórki, cebulkę, posolić, popieprzyć, polać śmietaną.         
(Sowremiennaja encikłopedia owoszczewoda, Sankt-Peterburg 2000, s. 23) 

Łoboda solona. 
Zielę (młodziutkie szyty pędów) komosy umyć, odcedzić, pozwolić obciec wodzie. 
Ułożyć w emaliowanym naczyniu przesypując solą w ilości 11/4 szklanki na wiadro ziela,     
nakryć drewnianym denkiem, denko obciążyć. 
Zużywać w razie potrzeby. 
Przed przygotowaniem potraw solone ziele drobno posiekać. 
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=75MKOVL8grM

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:05
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:06
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:08
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:16
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:22
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:28
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:29
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:31
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:36
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:40
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:52
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:53
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:54
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 16:58
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 17:12
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 17:17
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 17:20
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 17:26
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 17:27
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 17:29
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 18:15
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 18:18
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 18:20
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 18:23
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 18:25
RE: Łoboda - przez Krystyna - 21-08-2018, 18:27
RE: Łoboda - przez Krystyna - 02-04-2023, 09:20



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości