Lukrecja
#6

   
   
   
   
   
   
Lukrecja Gładka (Glycyrrhiza Glabra)
Lukrecja jest byliną tworzącą długi korzeń palowy i bardzo długie korzenie boczne. 
Z szyjki korzeniowej wyrastają rozgałęzione na kilka metrów rozłogi, opanowujące teren. 
Z rozłogów wyrastają wzniesione do 1,5 metra łodygi. 
Liście nieparzystopierzaste, skórzaste, kwiaty motylkowe, grzbieciste, zebrane w luźne grona, fioletowe lub białe.
W Północnej Ameryce spotyka się pokrewny, rodzimy gatunek Lukrecji Amerykańskiej (G. Lepidota), o podobnym zastosowaniu.
W północnych Chinach uprawia się G. uralensis, która jest medycznym odpowiednikiem G. glabra.
Rośliny Lukrecji są wykopywane w okresie lata. 
Korzenie mogą mieć do 4 metrów długości. 
Gdy roślina jest wykopywana, część korzeni odcina się. 
Roślina jest następnie przesadzana i kontynuuje wzrost. 
Odcięte korzenie suszy się na słońcu w celu uniknięcia rozwoju pleśni.
Wysuszone korzenie są rozdrabniane, rozcierane i mieszane z wodą do postaci pulpy.         
Pulpa jest filtrowana i zagęszczana. 
Zagęszczony ekstrakt jest wlewany do formy i suszony. 
Końcowy produkt jest nazywany blokiem lukrecjowym. 
Bloki Lukrecjowe dostarcza się do zakładów przemysłu cukierniczego, tytoniowego i farmaceutycznego, do późniejszego stosowania. 
W celu dalszego przetworzenia, blok lukrecjowy jest rozpuszczany w ciepłej wodzie.            
Ponieważ Lukrecja jest około 50 razy słodsza od krystalicznego cukru, stosuje się ją w niewielkich ilościach. 
Ostateczna zawartość bloku lukrecjowego w większości cukierków Lukrecjowych wynosi 3-5%. 

W naturalnej postaci, Lukrecja jest popularna we Włoszech, szczególnie na południu.            
Korzenie tej rośliny są po prostu wykopywane, myte i przeżuwane jako odświeżacz do ust. 
W całych Włoszech niesłodzona lukrecja jest spożywana w postaci czarnych kawałków wytwarzanych w 100% z czystego ekstraktu, choć ich smak jest gorzki i intensywny. 
W kuchni chińskiej Lukrecję stosuje się jako przyprawę w  produktach spożywczych o smaku pikantnym. 
Często jest wykorzystywana do aromatyzowania rosołu oraz potraw gotowanych w sosie sojowym. 
Lukrecja jest także bardzo popularna w Syrii, gdzie jest składnikiem napojów chłodzących. 
Ponadto, Lukrecja występuje w niektórych napojach bezalkoholowych (jak piwo korzenne) oraz w niektórych herbatach ziołowych, którym nadaje słodki posmak.  
Aromat Lukrecji jest powszechny w lekach, maskuje nieprzyjemne zapachy, a także często stosuje się go do aromatyzowania papierosów.
źródło
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?time_conti...EQfgIwuF0s

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości