Lukrecja
#11

   
Lukrecja znana jest głównie jako substancja słodząca wykorzystywana w produkcji cukierków. 
Samo zioło ma jednak wiele właściwości zdrowotnych. 
Dzięki dużej zawartości związków, m.in. flawonoidów i polifenoli wykazuje działanie przeciwzapalne. 
Przyjmowana doustnie może leczyć dolegliwości układu pokarmowego. 
Obecnie wiele jej gatunków uprawia się w Europie, Azji i na Bliskim Wschodzie.

Herbata z Lukrecji 
Popularne są również liście Lukrecji, suszone i miażdżone na herbatę, które można kupić m.in. w sklepach ziołowych i ze zdrową żywnością. 
Należy jednak pamiętać o czytaniu składu produktów, gdyż wiele z nich nie zawiera w rzeczywistości żadnych ekstraktów z lukrecji, są one po prostu nią aromatyzowane. 
Herbata jest powszechnie stosowana do łagodzenia rozstroju żołądka i zgagi, a także do leczenia bólu gardła i objawów grypy. 

Przepis na Herbatę z Lukrecji 
Składniki: łyżka Korzenia Lukrecji 1 szkl. wody 
Wykonanie: Do wody wsypać Lukrecję i zagotować. 
Dusić na małym ogniu przez około 10 minut, następnie zostawić do zaparzenia jeszcze przez 5 minut. 
Przelać Herbatę przez sitko. 
Gotowe! 

Kobiety w ciąży oraz karmiące nie powinny używać produktów z Lukrecji, ponieważ zwiększają ryzyko poronienia. 
Lukrecja może być również niebezpieczna dla małych dzieci. 
W związku z potencjalnymi szkodliwymi skutkami podczas jej stosowania, przed jej użyciem należy skonsultować się z lekarzem. 
Lukrecja może być stosowana w przeziębieniu, łagodzeniu zgagi czy bólu menstruacyjnego.  
Jest również wiele innych teorii na temat jej właściwości leczniczych, należy jednak zauważyć, iż większość z nich nie jest poparta badaniami. 
Jej długotrwałe stosowanie może przynieść skutki uboczne, dlatego też lukrecję należy stosować z rozwagą i nie przekraczać jej zalecanej dawki.  
źródło
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości