17-01-2012, 20:23
Humulus-Chmiel
Rodzaj roślin pnących z rodziny konopiowatych.
Należą do niego 3 tylko gatunki pochodzące ze strefy klimatu umiarkowanego półkuli północnej.
Humulus Lupulus
Humulus Japonicus
Humulus Yunnanensis
Roślina o liściach 3-5 klapowych.
Pnącza, których nadziemna część obumiera na zimę.
Pędy są długie i szorstkie, liście pojedyncze lub dłoniastozłożone.
Rośliny dwupienne.
Gatunki flory Polski
Humulus Japonicus
Humulus Lupulus
Chmiel zwyczajny jest przyprawą wykorzystywaną do produkcji piwa, a także niektórych leków, kosmetyków i likierów.
Uprawia się go na ziemiach żyznych (takich jak mady), dobrze nasłonecznionych.
Polska jest piątym na świecie i trzecim w Europie producentem chmielu po Niemczech, Stanach Zjednoczonych, Czechach i Chinach.
W 2009 r. zbiory Chmielu w Polsce wyniosły prawie 3 700 t i były o ponad 7 proc. większe od zbiorów w 2008 r.
Chmiel uprawiany jest na obszarze 2 166 ha.
Produkcją tą zajmuje się ok. 1000 gospodarstw.
W samej gminie Wilków (województwo lubelskie) ponad 600 gospodarstw uprawia 40 proc. całej krajowej produkcji Chmielu
Ciekawostki
Na ziemiach polskich Chmiel uprawiano już w X-XI wieku.
W XV w. eksportowano go do Szwecji i Europy Zachodniej
źródło
Chmiel o najintensywniejszym i najdelikatniejszym aromacie uprawia się w Europie Środkowej, czyli w Czechach w okolicy miasta Žatec oraz w Słowenii na obszarze Styrii, natomiast w Polsce koło Lublina i Puław.
Właśnie dlatego w produkcji polskiego piwa stosuje się 90 procentowy ekstrakt Chmielu, nadający wyjątkową gorycz i aromat.