Śledziowe wariacje...
#18

   
Śledzie Pomidorowo-Korzenne
Składniki:
1/2 kg filetow śledziowych (matjasów)
2 lyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 lyżki octu winnego (bialego)
4 lyżki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule
garść drobnych rodzynek
1-2 liście laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
kurkuma, sól, imbir w proszku
odrobina jasnej gorczycy

Śledzie namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie. 
Wodę odlewamy, śledzie płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. 
Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy cukier. 
Dodajemy ziele i liście. 
Dusimy całość ok. 1 minutę. 
Solimy (odrobinę), dodajemy koncentrat, ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i odrobinę gorczycy.
Dusimy ok. 3-4 minut, do chwili gdy cebula będzie miękka, co chwilkę mieszając. 
W słoiku układamy na zmianę śledzie i sos z cebuli (powinien ostygnąć). 
Ostatnia warstwa to sos. 
Słoik zamykamy, wkładamy do lodówki na ok. 3 dni. 
Po tym czasie powinny być już gotowe
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości