14-11-2018, 22:49
Niezłe Ziółko - Kminek Zwyczajny
Dodawany do pieczywa, kapusty i serów nadaje im niepowtarzalny zapach i smak.
Po obfitym obiedzie natomiast wspaniale łagodzi objawy niestrawności w postaci… likieru Kümmel, czyli słynnej kminkówki.
Karolek pospolity, kinin, karulek pospolity, karba – bez względu na to, jak go nazwiemy, kminek zwyczajny (Carum carvi) to jedno z najbardziej popularnych ziół.
Ceniony nie tylko ze względu na doskonały smak i zapach, ale także dlatego, że jest świetnym środkiem wspomagającym trawienie.
Nasiona kminku dodawane są do serów, chleba i kiszonej kapusty.
Piekarze z kolei posypują nimi ciasta, a winiarze używają ich jako bazę do produkcji doskonale znanego likierupoprawiającego trawienie – Kümmel, czyli kminkówki.
O niezwykłych właściwościach kminku wiedziano już w starożytności – wymienia go egipski traktat lekarski, tzw. papirus Ebersa i starotestamentowa „Przypowieść o siewcy”,
Czyż oracz wciąż tylko orze,przewraca i bronuje swą rolę?
Czyż raczej, gdy zrówna jej powierzchnię,nie zasiewa czarnuszki i nie rozrzuca kminu?
Czy nie sieje pszenicy, jęczmienia i prosa,wreszcie orkiszu po brzegach?
A ktoś poucza go o tym prawie,jego Bóg mu to wykłada."
(Iz 28,23-28,29)
.....piszą o nim również Dioskurides i Pliniusz.
Stosowano go wówczas przede wszystkim jako środek ułatwiający trawienie potraw z fasoli i grochu.
Co ciekawe jednak, wykorzystywano go nie tylko jako środek leczniczy, o czym świadczy przykład Persji, gdzie w V wieku n.e. używano go jako „twardej waluty” i płacono nim podatki.
Od czasów panowania Karola Wielkiego kminek na dobre zagościł w przyklasztornych ogrodach.
Kminek zwyczajny znalazł także szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.
Wierzono, że jest on w stanie zapobiec kradzieży każdego przedmiotu, który go zawiera.
Z tego powodu na wsiach karmiono nim ptactwo domowe, a także używano w charakterze… mikstury miłosnej.
Odczyniano nim także uroki i traktowano jako afrodyzjak.
Kminek zwyczajny jest nieoceniony, jeśli chodzi o leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także moczowo-płciowego.
Dzięki działaniu rozkurczowemu przynosi ulgę osobom cierpiącym na kolki, skurcze żołądkowo-jelitowe czy wzdęcia, jak również kobietom w czasie menstruacji.
Jest doskonały dla ludzi zmagających się z dolegliwościami wątrobowymi (poprzez zwiększanie ilości wydzielanej żółci i ułatwienie jej przepływu do dwunastnicy) lub z zaburzeniami pracy trzustki.
Zwiększa ilość wydalanego moczu, przynosi ulgę w czasie biegunki.
Działa wykrztuśnie, znajduje też zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych gardła, zapaleniu oskrzeli oraz kaszlu (zwłaszcza sporządzona z nasion płukanka jest skuteczna w czasie problemów związanych z infekcjami gardła).
Zewnętrznie można stosować rozcieńczony olejek kminku zwyczajnego jako skuteczny środek w przypadku świerzbu.
Kminek w połączeniu z rumiankiem oraz tatarakiem zwyczajnym przynosi ulgę we wzdęciach oraz w czasie kolki, a w połączeniu z rzepikiem pospolitym i jagodą wawrzynu w biegunce.
Z kolei wraz z szantą zwyczajną łagodzi objawy zapalenia oskrzeli.
Nasiona kminku nie są zalecane kobietom, u których występują obfite menstruacje, a to dlatego, że rozszerza naczynia krwionośne, co może skutkować pobudzeniem krwawienia.
Powinny go także unikać przyszłe mamy.
Kminek może wywoływać również podrażnienie skóry, a to ze względu na obecność fotouczulającego umbeliferonu.
źródło
Dodawany do pieczywa, kapusty i serów nadaje im niepowtarzalny zapach i smak.
Po obfitym obiedzie natomiast wspaniale łagodzi objawy niestrawności w postaci… likieru Kümmel, czyli słynnej kminkówki.
Karolek pospolity, kinin, karulek pospolity, karba – bez względu na to, jak go nazwiemy, kminek zwyczajny (Carum carvi) to jedno z najbardziej popularnych ziół.
Ceniony nie tylko ze względu na doskonały smak i zapach, ale także dlatego, że jest świetnym środkiem wspomagającym trawienie.
Nasiona kminku dodawane są do serów, chleba i kiszonej kapusty.
Piekarze z kolei posypują nimi ciasta, a winiarze używają ich jako bazę do produkcji doskonale znanego likierupoprawiającego trawienie – Kümmel, czyli kminkówki.
O niezwykłych właściwościach kminku wiedziano już w starożytności – wymienia go egipski traktat lekarski, tzw. papirus Ebersa i starotestamentowa „Przypowieść o siewcy”,
Czyż oracz wciąż tylko orze,przewraca i bronuje swą rolę?
Czyż raczej, gdy zrówna jej powierzchnię,nie zasiewa czarnuszki i nie rozrzuca kminu?
Czy nie sieje pszenicy, jęczmienia i prosa,wreszcie orkiszu po brzegach?
A ktoś poucza go o tym prawie,jego Bóg mu to wykłada."
(Iz 28,23-28,29)
.....piszą o nim również Dioskurides i Pliniusz.
Stosowano go wówczas przede wszystkim jako środek ułatwiający trawienie potraw z fasoli i grochu.
Co ciekawe jednak, wykorzystywano go nie tylko jako środek leczniczy, o czym świadczy przykład Persji, gdzie w V wieku n.e. używano go jako „twardej waluty” i płacono nim podatki.
Od czasów panowania Karola Wielkiego kminek na dobre zagościł w przyklasztornych ogrodach.
Kminek zwyczajny znalazł także szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.
Wierzono, że jest on w stanie zapobiec kradzieży każdego przedmiotu, który go zawiera.
Z tego powodu na wsiach karmiono nim ptactwo domowe, a także używano w charakterze… mikstury miłosnej.
Odczyniano nim także uroki i traktowano jako afrodyzjak.
Kminek zwyczajny jest nieoceniony, jeśli chodzi o leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także moczowo-płciowego.
Dzięki działaniu rozkurczowemu przynosi ulgę osobom cierpiącym na kolki, skurcze żołądkowo-jelitowe czy wzdęcia, jak również kobietom w czasie menstruacji.
Jest doskonały dla ludzi zmagających się z dolegliwościami wątrobowymi (poprzez zwiększanie ilości wydzielanej żółci i ułatwienie jej przepływu do dwunastnicy) lub z zaburzeniami pracy trzustki.
Zwiększa ilość wydalanego moczu, przynosi ulgę w czasie biegunki.
Działa wykrztuśnie, znajduje też zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych gardła, zapaleniu oskrzeli oraz kaszlu (zwłaszcza sporządzona z nasion płukanka jest skuteczna w czasie problemów związanych z infekcjami gardła).
Zewnętrznie można stosować rozcieńczony olejek kminku zwyczajnego jako skuteczny środek w przypadku świerzbu.
Kminek w połączeniu z rumiankiem oraz tatarakiem zwyczajnym przynosi ulgę we wzdęciach oraz w czasie kolki, a w połączeniu z rzepikiem pospolitym i jagodą wawrzynu w biegunce.
Z kolei wraz z szantą zwyczajną łagodzi objawy zapalenia oskrzeli.
Nasiona kminku nie są zalecane kobietom, u których występują obfite menstruacje, a to dlatego, że rozszerza naczynia krwionośne, co może skutkować pobudzeniem krwawienia.
Powinny go także unikać przyszłe mamy.
Kminek może wywoływać również podrażnienie skóry, a to ze względu na obecność fotouczulającego umbeliferonu.
źródło