Kwiaty - jadalne kwiaty
#12

Ogórecznik lekarski
Jadalne są piękne habrowe kwiaty (ale bez szypułek, które są absolutnie nie jadalne) i młode jeszcze nie owłosione listki. 
Ogórecznik ma bardzo delikatny ogórkowy smak i dlatego najlepiej stosować świeże dopiero co zerwane kwiaty
Ładnie wyglądają kwiaty (bez szypułek) zamrożone w kostkach lodu i dodane do dzbanka z napojem lub do koktajlu.
Kwiaty najlepiej podawać do zimnych dań jako ozdobę sałatek z owoców, ale też do lodów, deserów i tortów czy innych ciast.
Młode listki pokrojone w paseczki świetnie pasują do puddingów, twarożku, omletów i sałatek np. z pomidorem, ogórkiem, jajkiem.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości