16-11-2018, 22:30
Ogórecznik lekarski
Jadalne są piękne habrowe kwiaty (ale bez szypułek, które są absolutnie nie jadalne) i młode jeszcze nie owłosione listki.
Ogórecznik ma bardzo delikatny ogórkowy smak i dlatego najlepiej stosować świeże dopiero co zerwane kwiaty
Ładnie wyglądają kwiaty (bez szypułek) zamrożone w kostkach lodu i dodane do dzbanka z napojem lub do koktajlu.
Kwiaty najlepiej podawać do zimnych dań jako ozdobę sałatek z owoców, ale też do lodów, deserów i tortów czy innych ciast.
Młode listki pokrojone w paseczki świetnie pasują do puddingów, twarożku, omletów i sałatek np. z pomidorem, ogórkiem, jajkiem.
Jadalne są piękne habrowe kwiaty (ale bez szypułek, które są absolutnie nie jadalne) i młode jeszcze nie owłosione listki.
Ogórecznik ma bardzo delikatny ogórkowy smak i dlatego najlepiej stosować świeże dopiero co zerwane kwiaty
Ładnie wyglądają kwiaty (bez szypułek) zamrożone w kostkach lodu i dodane do dzbanka z napojem lub do koktajlu.
Kwiaty najlepiej podawać do zimnych dań jako ozdobę sałatek z owoców, ale też do lodów, deserów i tortów czy innych ciast.
Młode listki pokrojone w paseczki świetnie pasują do puddingów, twarożku, omletów i sałatek np. z pomidorem, ogórkiem, jajkiem.