22-11-2018, 20:32
W kuchni stosowane jest jako przyprawa świeże i suszone ziele Hyzopu, o przyjemnym, balsamicznym, słodkawokamforowym zapachu i cierpkim, korzennym smaku.
Przyczynia się do łatwiejszego przyswajania nawet ciężkostrawnych potraw;
Działa pobudzająco na gruczoły całego przewodu pokarmowego.
Obecnie hyzop ma o wiele większe znaczenie jako przyprawa, niż jako lek.
Szczególnie ceniony był i jest w Hiszpanii, południowej Francji, we Włoszech...
Ostatnio propaguje się go i u nas, jako niedocenianą przyprawę, a równocześnie... roślinę ozdobną.
Można przecież listki Hyzopu skubać prosto z rabatki.
Przy tym 2-3 rośliny zupełnie wystarczą na potrzeby domowej kuchni.
Do czego używa się Hyzopu?
Przede wszystkim do zaostrzenia smaku mdłych potraw.
I u nas w dawnych czasach dodawano Hyzopu do zupy ziemniaczanej, fasolowej, a także do serów i twarogów, do pasztetów.
Dziś poleca się też świeże posiekane lub suszone sproszkowane ziele do surówek i sałat oraz do wszelkich potraw z fasoli.
We Francji i Hiszpanii dodaje się szczyptę Hyzopu do wielu sosów, do majonezu, do różnych sałatek jarzynowych.
Ponadto Hyzopem przyprawia się różne wódki gatunkowe, wermuty i likiery (benedyktynka, chartreuse), a na Wschodzie dodaje się go do orzeźwiającego napoju: sorbetu.
Nigdy nie daje się tej „świętej rośliny" zbyt wiele, ponieważ jej silny aromat mógłby zabić wszelkie inne.
Hyzop doskonale harmonizuje z pietruszką i fasolą.
Wybrane przepisy
Śródziemnomorskie masło ziołowe
Do 200 g ubitego na miękko ręczną trzepaczką masła o temperaturze pokojowej, dodać 3 łyżki świeżo posiekanych ziół
(Hyzop, odrobina Rozmarynu i Oregano, Estragon,
1 listek Szałwii, Tymianek, trochę Szczypiorku, 1-2 utarte ząbki Czosnku).
Mieszankę skropić sokiem z cytryny i dodać szczyptę soli.
Masło można używać do smarowania chleba lub do krótko smażonego mięsa.
Mieszanki tej nie można wkładać do lodówki.
Zupa ziemniaczano-śmietanowa
Obrać 75 dag ziemniaków, pokroić w centymetrową kostkę, wrzucić do litra wrzącego rosołu, dodać Liść Laurowy, 1 łyżkę roztartego Majeranku.
Gotować 20 minut na wolnym ogniu.
Pokroić w drobną kostkę 5 dag boczku i stopić, wsypać 1 łyżkę mąki i mieszając sporządzić zasmażkę, dodać ją do zupy.
Po zdjęciu z ognia wlać szklankę kwaśnej śmietany, przyprawić solą, pieprzem i wsypać łyżkę posiekanych świeżych listków Hyzopu.
Wódki i wina
Ziele Hyzopu, jak również uzyskany z niego olejek, używane są do produkcji wódek ziołowych, win typu Wermuth i gorzkich likierów typu Chartreuse.
Na Bliskim Wschodzie sfermentowane liście Hyzopu służą do sporządzania orzeźwiających, niskoalkoholowych sorbetów.
W kosmetyce
Olejek Hyzopowy znalazł swoje zastosowanie w postaci wody Hyzopowej oraz jako naturalny insektycyd - ludowy środek przeciwwszawicowy.
źródło
Przyczynia się do łatwiejszego przyswajania nawet ciężkostrawnych potraw;
Działa pobudzająco na gruczoły całego przewodu pokarmowego.
Obecnie hyzop ma o wiele większe znaczenie jako przyprawa, niż jako lek.
Szczególnie ceniony był i jest w Hiszpanii, południowej Francji, we Włoszech...
Ostatnio propaguje się go i u nas, jako niedocenianą przyprawę, a równocześnie... roślinę ozdobną.
Można przecież listki Hyzopu skubać prosto z rabatki.
Przy tym 2-3 rośliny zupełnie wystarczą na potrzeby domowej kuchni.
Do czego używa się Hyzopu?
Przede wszystkim do zaostrzenia smaku mdłych potraw.
I u nas w dawnych czasach dodawano Hyzopu do zupy ziemniaczanej, fasolowej, a także do serów i twarogów, do pasztetów.
Dziś poleca się też świeże posiekane lub suszone sproszkowane ziele do surówek i sałat oraz do wszelkich potraw z fasoli.
We Francji i Hiszpanii dodaje się szczyptę Hyzopu do wielu sosów, do majonezu, do różnych sałatek jarzynowych.
Ponadto Hyzopem przyprawia się różne wódki gatunkowe, wermuty i likiery (benedyktynka, chartreuse), a na Wschodzie dodaje się go do orzeźwiającego napoju: sorbetu.
Nigdy nie daje się tej „świętej rośliny" zbyt wiele, ponieważ jej silny aromat mógłby zabić wszelkie inne.
Hyzop doskonale harmonizuje z pietruszką i fasolą.
Wybrane przepisy
Śródziemnomorskie masło ziołowe
Do 200 g ubitego na miękko ręczną trzepaczką masła o temperaturze pokojowej, dodać 3 łyżki świeżo posiekanych ziół
(Hyzop, odrobina Rozmarynu i Oregano, Estragon,
1 listek Szałwii, Tymianek, trochę Szczypiorku, 1-2 utarte ząbki Czosnku).
Mieszankę skropić sokiem z cytryny i dodać szczyptę soli.
Masło można używać do smarowania chleba lub do krótko smażonego mięsa.
Mieszanki tej nie można wkładać do lodówki.
Zupa ziemniaczano-śmietanowa
Obrać 75 dag ziemniaków, pokroić w centymetrową kostkę, wrzucić do litra wrzącego rosołu, dodać Liść Laurowy, 1 łyżkę roztartego Majeranku.
Gotować 20 minut na wolnym ogniu.
Pokroić w drobną kostkę 5 dag boczku i stopić, wsypać 1 łyżkę mąki i mieszając sporządzić zasmażkę, dodać ją do zupy.
Po zdjęciu z ognia wlać szklankę kwaśnej śmietany, przyprawić solą, pieprzem i wsypać łyżkę posiekanych świeżych listków Hyzopu.
Wódki i wina
Ziele Hyzopu, jak również uzyskany z niego olejek, używane są do produkcji wódek ziołowych, win typu Wermuth i gorzkich likierów typu Chartreuse.
Na Bliskim Wschodzie sfermentowane liście Hyzopu służą do sporządzania orzeźwiających, niskoalkoholowych sorbetów.
W kosmetyce
Olejek Hyzopowy znalazł swoje zastosowanie w postaci wody Hyzopowej oraz jako naturalny insektycyd - ludowy środek przeciwwszawicowy.
źródło