#12

W kuchni stosowane jest jako przyprawa świeże i suszone ziele Hyzopu, o przyjemnym, balsamicznym, słodkawokamforowym zapachu i cierpkim, korzennym smaku. 
Przyczynia się do łatwiejszego przyswajania nawet ciężkostrawnych potraw; 
Działa pobudzająco na gruczoły całego przewodu pokarmowego. 
Obecnie hyzop ma o wiele większe znaczenie jako przyprawa, niż jako lek. 
Szczególnie ceniony był i jest w Hiszpanii, południowej Francji, we Włoszech... 
Ostatnio propaguje się go i u nas, jako niedocenianą przyprawę, a równocześnie... roślinę ozdobną. 
Można przecież listki Hyzopu skubać prosto z rabatki. 
Przy tym 2-3 rośliny zupełnie wystarczą na potrzeby domowej kuchni.

Do czego używa się Hyzopu? 
Przede wszystkim do zaostrzenia smaku mdłych potraw. 
I u nas w dawnych czasach dodawano Hyzopu do zupy ziemniaczanej, fasolowej, a także do serów i twarogów, do pasztetów. 
Dziś poleca się też świeże posiekane lub suszone sproszkowane ziele do surówek i sałat oraz do wszelkich potraw z fasoli.
We Francji i Hiszpanii dodaje się szczyptę Hyzopu do wielu sosów, do majonezu, do różnych sałatek jarzynowych. 
Ponadto Hyzopem przyprawia się różne wódki gatunkowe, wermuty i likiery (benedyktynka, chartreuse), a na Wschodzie dodaje się go do orzeźwiającego napoju: sorbetu. 
Nigdy nie daje się tej „świętej rośliny" zbyt wiele, ponieważ jej silny aromat mógłby zabić wszelkie inne.
Hyzop doskonale harmonizuje z pietruszką i fasolą. 

Wybrane przepisy
Śródziemnomorskie masło ziołowe
Do 200 g ubitego na miękko ręczną trzepaczką masła o temperaturze pokojowej, dodać 3 łyżki świeżo posiekanych ziół 
(Hyzop, odrobina Rozmarynu i Oregano, Estragon, 
1 listek Szałwii, Tymianek, trochę Szczypiorku, 1-2 utarte ząbki Czosnku). 
Mieszankę skropić sokiem z cytryny i dodać szczyptę soli. 
Masło można używać do smarowania chleba lub do krótko smażonego mięsa. 
Mieszanki tej nie można wkładać do lodówki.

Zupa ziemniaczano-śmietanowa
Obrać 75 dag ziemniaków, pokroić w centymetrową kostkę, wrzucić do litra wrzącego rosołu, dodać Liść Laurowy, 1 łyżkę roztartego Majeranku. 
Gotować 20 minut na wolnym ogniu. 
Pokroić w drobną kostkę 5 dag boczku i stopić, wsypać 1 łyżkę mąki i mieszając sporządzić zasmażkę, dodać ją do zupy. 
Po zdjęciu z ognia wlać szklankę kwaśnej śmietany, przyprawić solą, pieprzem i wsypać łyżkę posiekanych świeżych listków Hyzopu.

Wódki i wina 
Ziele Hyzopu, jak również uzyskany z niego olejek, używane są do produkcji wódek ziołowych, win typu Wermuth i gorzkich likierów typu Chartreuse.
Na Bliskim Wschodzie sfermentowane liście Hyzopu służą do sporządzania orzeźwiających, niskoalkoholowych sorbetów. 

W kosmetyce 
Olejek Hyzopowy znalazł swoje zastosowanie w postaci wody Hyzopowej oraz jako naturalny insektycyd - ludowy środek przeciwwszawicowy. 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Hyzop - przez Krystyna - 28-12-2011, 22:51
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 18:59
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 19:26
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 19:50
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 19:54
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 20:12
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 20:17
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 20:21
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 20:27
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 20:29
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 20:30
RE: Hyzop - przez Krystyna - 22-11-2018, 20:32
RE: Herbata owocowa i ziołowa - przez Krystyna - 25-03-2022, 19:37



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości