Czarnuszka-Nigella
#2

Nigella Arvensis- Czarnuszka Polna
Występuje w stanie dzikim w południowej i środkowej Europie, zadomowiona również w Wielkiej Brytanii.
W południowej Polsce jest archeofitem, w północnej efemerofitem.
Roślina jednoroczna.
Kwitnie od lipca do września.
Roślina miododajna, miodniki ma umieszczone na wewnętrznej wardze zakończonej ostrym wyrostkiem.
Przedprątne kwiaty zapylane są przez błonkówki.
Rośnie na polach, wysypiskach gruzu.
Preferuje gleby gliniaste, zawierające wapń.
Na polach uprawnych uznawana za chwast.

Zastosowanie
Roślina lecznicza:
Jeszcze w latach 70. XX wieku stosowana w wielu krajach świata, najczęściej przy zaburzeniach trawienia,
W Indiach przeciwko biegunkom i kolce żołądkowej,
w Niemczech jako składnik mieszanek ziołowych regulujących przemianę materii
Surowiec zielarski:
Nasiona czarnuszki (Semen Nigellae), zawierają 0,6–1,4% olejku eterycznego, do 35% tłuszczu.
Olejek ma żółtą barwę i dość przyjemny zapach.
Działanie:
Regulujące trawienie, przeciw robakom, pomocnicze przy schorzeniach pęcherzyka żółciowego i wątroby.
Zbiór i suszenie:
Ścina się i suszy pędy, gdy większość mieszków zaczyna żółknąć.
Następnie młóci, a nasiona przechowuje w suchym, zaciemnionym pomieszczeniu.
Nasiona służą do przygotowywania naparu.
źródło
https://botany.cz/cs/nigella-arvensis/
https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...a_arvensis

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości