O znaczeniu karty VI Kochankowie

Margola napisał(a):Kiedyś karta Kochankowie kojarzyła mi się z miłością, ale teraz kiedy poznałam jej "fachowe" znaczenie no i po zrobieniu kilku układów, to bardziej pokazuje mi decyzje niż związek.
Co to znaczy "fachowe" znaczenie  Myśli  Myślę że nie przekazał ci tego "fachowiec" (tylko nie psz teraz, że np. Suliga  Prosi )
Fachowiec powinien tak ci to objasnić:

Najstarsze talie tarota nie przedstawiaja karty Kochankowie jako wyboru, a własnie jako miłość, kochanków ugodzonych przez Amora i to wszystko.

[Obrazek: 360_-_Visconti_-_VI_-_Die_Liebenden.jpg][Obrazek: 360_-_Cary-Yale_-_VI.jpg][Obrazek: 360_-_Este_-_VI_-_Die_Liebenden.jpg]

Dopiero w wersji marsylskiej wyraźnie pjawia sie kwestia decyzji, rozumiana też na wiele sposobów, wybór pomiędzy kochanka a matką (odejście z domu do dorosłego zycia), wybór pomiędzy dwiema kochankami, wybór między nowym a starym, nawet wybór między dobrem a złem!

[Obrazek: 360_-_Spanish_-_VI_-_Die_Liebenden.jpg][Obrazek: 360_-_Bologna-Zoni_-_VI_-_L__Amoreux.jpg]

Takie znaczenie przyjęło sie powszechnie i wielu nie zna innego.
Są też opinie, że pierwotnie nie była to scena wyboru, ale ślubu. Środkowa postać udziela sakramentu dwojga młodych.

Artur Waite powrócił do korzeni i nadał karcie wydźwięk czysto miłosny, umieszczejąc kochanków w raju! A ze znaczenia "wyboru" wręcz szydził nazywając je szaleństwami

[Obrazek: 360_-_Waite_-_VI_-_Die_Liebenden.jpg]

I masz teraz fachowa zagwozdkę  Rotfl
To twój odbior karty Kochankowie jest najważniejszy, ale pod warunkiem, że wiesz o tym co wyżej, wtedy to bedzię twój świadomy wybór  Uśmiech
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości