08-07-2016, 13:54
Leczo
Każdego sezonu, gdy w moim ogrodzie dojrzeją cukinie, robię leczo. Dziś zrobiłam pierwsze w tym sezonie.
Przepis może nieco odbiega od oryginału, ale jest sprawdzony. Polecam wszystkim
4- 6 cukinii, mające razem około 5 kilogramów
kilogram papryki- czerwona, żółta, zielona, do wyboru
2-2,5 kg pomidorów
3 duże cebule
1 przecier pomidorowy 0,7 litra, najlepsza będzie passata
kilogram wędzonego boczku
świeże zioła- bazylia, oregano, tymianek
pieprz, sól, suszona słodka papryka
Najpierw kroimy boczek w kostkę, wytapiamy partiami na patelni i przekładamy do garnka. Pod koniec smażenia boczku dodajemy pokrojoną cebulę. Cebulę pod koniec duszenia zasypujemy łyżką czerwonej słodkiej mielonej papryki. Przesmażamy partiami paprykę pokrojoną w paski. Gdy się lekko podsmaży przekładamy do garnka. Cukinię obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze paski. Pokrojoną wrzucamy od razu do garnka. Chwilę przesmażamy razem z papryką i boczkiem. Zalewamy passatą. Dodajemy pokrojone zioła, całość dusimy na małym ogniu aż zmięknie cukinia. Na koniec, parzymy pomidory, obieramy ze skórki . Kroimy sam miąższ, wyrzucając gniazda nasienne. Pomidory dodajemy na końcu duszenia. Po ich dodaniu doprawiamy leczo pieprzem, solą ( trzeba uważać ile, w zależności jak słony był boczek). Na koniec posypujemy całość zielona pietruszką. Z podanej ilości składników wychodzi około 5 litrów lecza.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, w lodówce można trzymać 2-3 dni. Można też zamrozić w pojemnikach.
Smacznego !
Każdego sezonu, gdy w moim ogrodzie dojrzeją cukinie, robię leczo. Dziś zrobiłam pierwsze w tym sezonie.
Przepis może nieco odbiega od oryginału, ale jest sprawdzony. Polecam wszystkim
4- 6 cukinii, mające razem około 5 kilogramów
kilogram papryki- czerwona, żółta, zielona, do wyboru
2-2,5 kg pomidorów
3 duże cebule
1 przecier pomidorowy 0,7 litra, najlepsza będzie passata
kilogram wędzonego boczku
świeże zioła- bazylia, oregano, tymianek
pieprz, sól, suszona słodka papryka
Najpierw kroimy boczek w kostkę, wytapiamy partiami na patelni i przekładamy do garnka. Pod koniec smażenia boczku dodajemy pokrojoną cebulę. Cebulę pod koniec duszenia zasypujemy łyżką czerwonej słodkiej mielonej papryki. Przesmażamy partiami paprykę pokrojoną w paski. Gdy się lekko podsmaży przekładamy do garnka. Cukinię obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze paski. Pokrojoną wrzucamy od razu do garnka. Chwilę przesmażamy razem z papryką i boczkiem. Zalewamy passatą. Dodajemy pokrojone zioła, całość dusimy na małym ogniu aż zmięknie cukinia. Na koniec, parzymy pomidory, obieramy ze skórki . Kroimy sam miąższ, wyrzucając gniazda nasienne. Pomidory dodajemy na końcu duszenia. Po ich dodaniu doprawiamy leczo pieprzem, solą ( trzeba uważać ile, w zależności jak słony był boczek). Na koniec posypujemy całość zielona pietruszką. Z podanej ilości składników wychodzi około 5 litrów lecza.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, w lodówce można trzymać 2-3 dni. Można też zamrozić w pojemnikach.
Smacznego !