05-09-2020, 00:00
Najpopularniejszym obszarem zastosowań białych kryształów jest nadal gotowanie.
Tutaj kolor i smak minerału odgrywa ważną rolę.
Najdroższym rodzajem soli jest „Fleur de Sel”, produkowana jest na wybrzeżu Francji przy użyciu starych technologii.
Pierwsze, najbardziej kruche kryształki soli są zbierane z powierzchni wody morskiej specjalnym narzędziem.
Ważne jest, aby nie naruszać ich struktury.
W tym celu zaangażowani pracownicy przechodzą przez kilka lat specjalne szkolenia.
Osobliwością przyprawy jest to, że nie można jej przesolić.
Koszt jest ponad dziesięciokrotnie wyższy od ceny zwykłej soli kuchennej.
Z kolei filipińska odmiana „Sugpo Asi” ma charakterystyczny smak i zapach krewetek.
Wydobywany jest tylko dwa razy w roku w porze deszczowej.
Według ekspertów najbardziej przydatna jest himalajska różowa sól.
Zawiera 84 pierwiastki śladowe niezbędne do prawidłowego metabolizmu.
Takie kryształy wydobywa się w sposób niewybuchowy, więc nie ma w nich obcych zanieczyszczeń.
Halit to wyjątkowy minerał o słonym smaku, będący źródłem dobrze znanej soli kamiennej.
Bez niego nie można sobie wyobrazić gotowania.
Przez rok zaleca się spożywanie go w ilości 5-6 kg, aby utrzymać pożądany bilans soli w organizmie.
Brak może powodować utratę siły, złe samopoczucie, zwłaszcza w upale, kiedy sól usuwa się wraz z potem.
Dlatego trudno przecenić znaczenie halitu dla organizmu.
Dobra gospodyni wie, że sól kamienna może być niezbędna w życiu codziennym:
Dodanie go do zwykłego żelu pod prysznic zamienia go w skuteczny peeling do ciała.
Aby samodzielnie przygotować produkt, możesz wymieszać sól z olejem roślinnym.
Pianka do mycia twarzy ze szczyptą soli, aby dokładnie usunąć zaskórniki z twarzy.
Halit jest używany w kuchni do wycierania ciężkich zabrudzeń z naczyń.
Efekt jest wzmocniony po zmieszaniu z sodą oczyszczoną.
Ta sama mieszanka działa dobrze, aby wyeliminować nieprzyjemne zapachy w lodówce i kuchence mikrofalowej.
Odpływ można oczyścić z zatkania, mieszając minerał z sodą i octem i wlewając kompozycję do rury.
Halit z sodą skutecznie usuwa zabrudzenia z fajansu.
Używanie soli kuchennej jest dość łatwe do usunięcia plam po winie i tuszu z odzieży, mebli i dywanów.
Aby zapobiec blaknięciu kolorowego prania, podczas prania do wody dodaje się trochę soli.
Aby ręczniki frotte były miękkie, zaleca się pranie ich w osolonej wodzie.
źródło
źródło
Tutaj kolor i smak minerału odgrywa ważną rolę.
Najdroższym rodzajem soli jest „Fleur de Sel”, produkowana jest na wybrzeżu Francji przy użyciu starych technologii.
Pierwsze, najbardziej kruche kryształki soli są zbierane z powierzchni wody morskiej specjalnym narzędziem.
Ważne jest, aby nie naruszać ich struktury.
W tym celu zaangażowani pracownicy przechodzą przez kilka lat specjalne szkolenia.
Osobliwością przyprawy jest to, że nie można jej przesolić.
Koszt jest ponad dziesięciokrotnie wyższy od ceny zwykłej soli kuchennej.
Z kolei filipińska odmiana „Sugpo Asi” ma charakterystyczny smak i zapach krewetek.
Wydobywany jest tylko dwa razy w roku w porze deszczowej.
Według ekspertów najbardziej przydatna jest himalajska różowa sól.
Zawiera 84 pierwiastki śladowe niezbędne do prawidłowego metabolizmu.
Takie kryształy wydobywa się w sposób niewybuchowy, więc nie ma w nich obcych zanieczyszczeń.
Halit to wyjątkowy minerał o słonym smaku, będący źródłem dobrze znanej soli kamiennej.
Bez niego nie można sobie wyobrazić gotowania.
Przez rok zaleca się spożywanie go w ilości 5-6 kg, aby utrzymać pożądany bilans soli w organizmie.
Brak może powodować utratę siły, złe samopoczucie, zwłaszcza w upale, kiedy sól usuwa się wraz z potem.
Dlatego trudno przecenić znaczenie halitu dla organizmu.
Dobra gospodyni wie, że sól kamienna może być niezbędna w życiu codziennym:
Dodanie go do zwykłego żelu pod prysznic zamienia go w skuteczny peeling do ciała.
Aby samodzielnie przygotować produkt, możesz wymieszać sól z olejem roślinnym.
Pianka do mycia twarzy ze szczyptą soli, aby dokładnie usunąć zaskórniki z twarzy.
Halit jest używany w kuchni do wycierania ciężkich zabrudzeń z naczyń.
Efekt jest wzmocniony po zmieszaniu z sodą oczyszczoną.
Ta sama mieszanka działa dobrze, aby wyeliminować nieprzyjemne zapachy w lodówce i kuchence mikrofalowej.
Odpływ można oczyścić z zatkania, mieszając minerał z sodą i octem i wlewając kompozycję do rury.
Halit z sodą skutecznie usuwa zabrudzenia z fajansu.
Używanie soli kuchennej jest dość łatwe do usunięcia plam po winie i tuszu z odzieży, mebli i dywanów.
Aby zapobiec blaknięciu kolorowego prania, podczas prania do wody dodaje się trochę soli.
Aby ręczniki frotte były miękkie, zaleca się pranie ich w osolonej wodzie.
źródło
źródło