15-10-2020, 22:40
Herbata Ziołowa-Melisa
Ta herbata jest jednym z najpotężniejszych środków na bezsenność.
Zmniejsza stres, poprawia pracę żołądka, łagodzi bóle mięśni i leczy opryszczkę.
Herbata z melisą poprawia nastrój, pamięć i jakość snu.
Aby przygotować napój, wlej cztery szklanki wody do rondla i zagotuj.
Dodaj 20 świeżych liści melisy lub jedną łyżkę suszoną do wrzącej wody.
Trzymaj herbatę na ogniu przez chwilę.
Następnie odstaw i pozostaw na co najmniej 30 minut lub lepiej na noc.
źródło
Melisa pomoże, gdy...
Lecznicze właściwości Melisy znane były już w starożytności.
W I wieku n.e. pisał o niej Dioskurydes – mędrzec uważany za ojca farmakologii, a w średniowieczu słynny szwajcarski medyk Paracelsus.
Pierwszy polecał ją na ukąszenia, drugi na ukojenie nerwów.
Właśnie w zaburzeniach pracy układu nerwowego Melisa zalecana jest do dziś.
Korzystnie wpływa ona także na pracę układów pokarmowego oraz oddechowego.
Napar z Melisy – zastosowanie
Nie tylko napar, ale też wino z liści melisy może mieć pozytywny wpływ na organizm.
Melisa może pomóc, gdy występują:
niepokój, pobudzenie, napięcie nerwowe,
zaburzenia rytmu serca (tzw. kołatania serca),
nerwica,
bezsenność,
zaburzenia trawienia (wzdęcia),
bóle głowy (również migrena),
przeziębienie,
grypa,
chroniczne zapalenie oskrzeli,
dolegliwości płucne.
Świeże liście Melisy lub napar z liści suszonych – okłady
Okłady ze świeżych liści Melisy (lub naparu z liści) stosowane są na urazy i otarcia, opuchliznę, bóle stawów, ugryzienia owadów oraz w przebiegu półpaśca.
Napar: 1 łyżkę rozdrobnionych liści Melisy zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez kwadrans.
Pij po 2-3 łyżki kilka razy dziennie, albo używaj do okładów.
Wino z melisy: 50 g rozdrobnionych liści melisy zalej 1 butelką białego wina (ok. 700 ml) i maceruj przez 2 do 5 dni. Następnie przecedź.
Spożywaj doraźnie małymi porcjami.
Melisa jako przyprawa
Mówiąc o melisie, nie da się pominąć jej walorów kulinarnych.
Ze względu na cytrynowy aromat liście tego zioła są idealne jako dodatek do orzeźwiających letnich napojów i herbat.
Używa się ich także do przygotowania różnego typu deserów oraz sałatek.
Melisę stosuje się również jako przyprawę do: mięs, drobiu, ryb i dziczyzny, zup, sosów, marynat, ale też kiszonych ogórków czy kapusty.
W XVII wieku słynna była „karmelitańska dusza” – nalewka z melisy, wytwarzana w tajemnicy przez paryskich karmelitów.
źródło