Badian
#9

   
Herbata Ziołowa-Anyż Gwiazdkowy, Nasiona (Anise Star Tea)
Anyż to przyprawa w kształcie gwiazdy używana do gotowania i celów leczniczych w kulturach azjatyckich. 
Te gwiezdne strąki wyrastają z wiecznie zielonego drzewa illicium verum, które rośnie w niektórych częściach Azji Południowo-Wschodniej.
Strąki można wykorzystać do przygotowania Herbaty Anyżowej.
Herbata ta była używana w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu przeziębień i przekrwień dróg oddechowych, a także jako sposób na regulację hormonów u kobiet i wspomaganie laktacji.
Korzyści zdrowotne wynikające z Herbaty Anyżowej
Korzyści zdrowotne wynikające z Anyżu Gwiazdkowatego pochodzą z przeciwutleniaczy i kilku innych związków organicznych.
Anyż jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej od setek lat.

Smak Herbaty Anyżowej
Herbata z Anyżu Gwiaździstego jest gorzka i ma silny smak lukrecji ze względu na wysokie stężenie anetolu.
Jest też lekko słodki.

Przepis na Herbatę Star Anice
Przygotowanie naparu ziołowego ze strąków Anyżu Gwiazdkowatego jest szybkie i łatwe.
Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka strąków Anyżu Gwiazdkowatego i płyta kuchenna do podgrzania wody.
Jeśli chcesz być kreatywny, możesz również dodać inne przyprawy do mieszanki.
Przyprawy uzupełniające anyż to nasiona Kardamonu, laski Cynamonu, korzeń Imbiru, korzeń foki salomona i Goździki.
Doprowadź wodę do wrzenia na patelni kuchennej.
Dodaj 2 całe strąki anyżu gwiazdkowatego na filiżankę wody.
W tym miejscu dodaj również dodatkowe przyprawy.
Zaparzaj przez 15 minut.
Odcedź wszelkie duże kawałki.
Gdy herbata będzie gotowa, możesz dodać naturalny słodzik, taki jak surowy miód, aby pomóc osłodzić herbatę.
źródło

Przeczytaj, aby nie pomylić roślin, 
Anyż chiński (Illicum Verum) jest całkowicie bezpieczny do spożycia i jest szeroko stosowany w kuchni orientalnej. 
Niestety w Japonii rośnie siostrzana roślina o nazwie Illicium Anisatum. 
Anyż japoński zawiera związek zwany sikimitoksyną, który jest toksyczny dla ludzi. 
Skutki uboczne spożywania japońskiego anyżu gwiazdkowatego obejmują podrażnienie, skurcze mięśni, nudności, wymioty, drgawki i drżenie. 
Jeśli zauważysz którykolwiek z tych objawów po wypiciu herbaty z Anyżu Gwiazdkowatego, zatrzymaj się i natychmiast skontaktuj się z lekarzem.

Japoński Anyż jest tradycyjnie palony jako kadzidło. 

Nie jest przeznaczony do spożycia, ale może być niebezpieczny, ponieważ po wysuszeniu trudno go odróżnić od chińskiego Anyżu Gwiazdkowatego.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Badian - przez Krystyna - 31-01-2015, 21:25
RE: Badian - przez Krystyna - 22-11-2017, 01:12
RE: Badian - przez Krystyna - 22-11-2017, 17:53
RE: Badian - przez Krystyna - 22-11-2017, 18:36
RE: Badian - przez Krystyna - 22-10-2022, 22:33
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 15-10-2020, 23:26
Anyż Gwiazdkowy - przez Krystyna - 23-10-2022, 21:37



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości