Bluszczyk-Glechoma
#5

   
   
   
   
Glechoma Hederacea-Bluszczyk Kurdybanek.
Zapomniana przyprawa-
 , dawno temu w naszym kraju nie uprawiano  Pietruszki.
Przywędrowała do nas w pakiecie o nazwie “włoszczyzna”.
Potrawy kusiły jednak bogatym aromatem – nasi przodkowie stosowali w kuchni inne, pachnące zioła, na przykład Bluszczyk Kurdybanek.
Bluszczyk Kurdybanek, znany  pod wieloma nazwami stosowany był jako przyprawa aż do początku XX wieku.

Szczególnie często używano go w Karpatach.
Liśćmi przyprawiano głównie rosół i zupy ziemniaczane.(…)
Oprócz tego miał znaczenie lecznicze (Paluch 1984).
W dużej części wzmianek o użytkowaniu Bluszczyka pojawia się wyrażenie „zamiast Pietruszki”.
Wskazywać to może na pewną kulturową konkurencję między tymi dwoma gatunkami, toteż upowszechnienie uprawy pietruszki w ogródkach chłopskich mogła być jedną z przyczyn zaniku używania tej rośliny (Łuczaj 2010a).
Co ciekawe, istnieją dwie wzmianki o uprawie Bluszczyka w ogrodzie.
Z dosyć dużej liczby wzmianek o używaniu tego gatunku w Karpatach wynika, że dawniej, jeszcze na początku XIX w., musiała to być obok kminku najpopularniejsza przyprawa, która obecnie poszła zupełnie w niepamięć.
źródło
Dziko rosnące rośliny jadalne użytkowane w Polsce od połowy XIX w. do czasów współczesnych Łukasz Łuczaj


Bluszczyk Kurdybanek ma zastosowanie w medycynie naturalnej, podobnie zresztą – jak Pietruszka.
Każda z aromatycznych przyprawa w naszej  kuchni  jest jednocześnie lekarstwem.
Bluszczyk Kurdybanek jest ziołem regulującym przemianę materii i wspomagającym procesy usuwania ksenobiotyków i szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii z ustroju.
Działa moczopędnie i rozkurczowo. Ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny ropnej i śluzowej z dróg oddechowych.
Rozszerza oskrzela, ułatwiając oddychanie. Intrakt przerywa ataki astmy i zadyszki.
Doskonały w leczeniu zakażeń i nieżytów, w tym alergicznych dróg oddechowych.
Polecam przy chrypce, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i krtani, w zapaleniu płuc i zatok. Sprawdza się wówczas w połączeniu z sokiem aroniowym, malinowym, lipowym, jeżynowym.

więcej na tej stronie
Zebrany surowiec należy wysuszyć w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni C, w wyższej olejek eteryczny ulotni się.
Wystarczy rozłożyć surowiec  cienką warstwą, na bawełnianym materiale, w zacienionym, przewiewnym miejscu.
Po kilku dniach bluszczyk jest suchy i wciąż intensywnie pachnie.
Suchy surowiec przechowuję w szklanym słoju
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości