Bylica Boże Drzewko
#3

   
Kuchenną przyprawę stanowią świeże lub suszone listki
Podczas przygotowywania orientalnych potraw całe świeże listki znakomicie zastępują na ogół niedostępną u nas Trawkę Cytrynową 
Małe świeże czubki gałązek Bylicy Bożego Drzewka nadają przyjemny smak konserwowym ogórkom, a ryby morskie natarte lub obłożone na jakiś czas świeżymi listkami „gubią” swój ostry morski zapach
Niezwykle smaczne młodziutkie świeże listki dodawane mogą być w niewielkich ilościach do sałatek, pieczonego mięsa, drobiu, dziczyzny, past twarogowych, maseł smakowych i majonezowo-śmietanowych sosów.
Młode kandyzowane (gotowane w syropie i wysuszone) pędy Bylicy Bożego Drzewka służą do aromatyzowania ciast (keksy) wyrobów cukierniczych (ciasteczka i herbatniki) i wódek.
Suszone i sproszkowane listki doskonale aromatyzują sosy, zupy, duszone jarzyny;
Są znakomitym dodatkiem do gęsi, kaczek, pieczeni wieprzowej i baraniej; należy tylko pamiętać aby do dań gotowanych dodawać je w ostatniej chwili..
Herbatka przygotowana z suszonych lub świeżych listków Bylicy Bożego Drzewka pobudza apetyt, poprawia trawienie, polecana jest przy bólach głowy i niestrawności.
źródło

Stosowana jest do konserwowania kiszonej kapusty oraz ogórków.
Ze względu na swoje właściwości nadaje im odpowiednią twardość oraz smak.
Ponadto można nią przyprawiać sosy mięsne oraz rosoły.
Jest również składnikiem surówek i napojów chłodzących.
Wytwarza się z niego tzw. pseudo - Absynt.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości