Borówka
#3

   
Borówka bagienna (Vaccinium uliginosum),
Zwyczajowo nazywana także łochynią, łochinią, pijanicą, durnicą
Gatunek krzewinki z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).
Jest szeroko rozprzestrzeniony w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszaracho klimacie arktycznym i umiarkowanym
Krzewinka o wysokości 15-80(100) cm o brązowawych, obłych i owłosionych gałązkach.
Kwiaty dzwonkowate, białe lub różowawe, zebrane po kilka w grona na końcach gałązek.
Owoce jagoda pozorna z białym miąższem znajdująca się pod liśćmi.
Krzewinka, chamefit.
Kwitnie w maju-czerwcu.
Jagody sinoczarne, zwykle pokryte pyłkiem bagna zwyczajnego, dlatego odurzające (pijanica);
pospolita w Polsce na niżu w borach bagiennych i na torfowiskach wysokich.
Jagody borówki bagiennej są smaczne i zawierają witaminy oraz kwasy organiczne.
źródło

Co mówią stare księgi?
„Na garniec borówek wybranych czysto, bez wypłukania, wziąć pięć funtów cukru, kwartę i pół wody (…) zrobić syrop zwykłej gęstości, wrzucić na gotujący borówki,
włożyć cynamonu lub gwoździków (dla zapachu, nie dużo – przyp.: A.J.S.) w całości, smażyć 5 minut na mocnym ogniu, a następnie 15 na wolnym borówki gotować;
idzie o to, aby smażyć krótko, wtedy części galaretowate zostaną jak galareta borówki będą jasnego koloru i pozbawione wszelkiej cierpkości.”
(Lucyna Ćwierczakiewiczowa,
Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast, Warszawa 1885
(reprint: Warszawa 1985), s. 56

Można także jagody po prostu włożyć do słoika i zasypać cukrem (do smaku), po pewnym czasie puszczą sok.
Ten ostatni można zlać, a same owoce dodać do placka, albo bez zlewania sok i owoce dodać np. do makaronu.
Jest to dobra i nie kłopotliwa w przyrządzaniu potrawa, chociaż ustępuje w smaku takiej samej, ale sporządzonej z jagód borówki czernicy.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości