#9

[Obrazek: Korall1.jpg]
Właściwości koralowców. 
Zwierzęta z organizmem minerałów.
Ściśle mówiąc, koralowce nie są kamieniami, a już na pewno nie minerałami.
W starożytnym Rzymie uważano je za rośliny morskie.
I nie jest to nierozsądne, ponieważ korale naprawdę są bardzo podobne do wyciągniętych gałęzi drzew.
W starożytnej Grecji pochodzenie korali wiązało się z gorgonami - wężowymi potworami żyjącymi w głębinach oceanu.

W rzeczywistości korale są mięsożercami koelenteratów.
Ale zwykliśmy nazywać to tylko ich wapiennymi szkieletami, prawie w całości składającymi się z materii organicznej konchioliny.
Ktoś powiedział, że koralowce to zwierzęta z ciałem minerałów i duszą roślin.

Istnieje wiele odmian koralowców, ich kolor zależy od zanieczyszczeń organicznych.
Mogą to być białe Bianco, jaskrawoczerwone lub ogniste, niebieskie lub niebieskie Akori.
Wysoko cenione są hawajskie „złoto” i czarny koral „akkabar”.
Karminowe czerwienie dały nazwę kolorowi „koral”.
Znana jest jasnoróżowa odmiana korala czerwonego, którą Francuzi nazywają „łzami anioła” lub „skórą aniołów”.

Koral jest nieprzejrzysty, ma matowy, jedwabisty połysk.
Jego twardość wynosi 3-4, a gęstość 1,5-2,6 g / cm3. Ze względu na te właściwości fizyczne koralowiec jest dość łatwy w obróbce.
Kolor - od białego do czarnego. Złamanie jest drzazgowe, nieregularne z białą linią na dekolcie.

Z punktu widzenia ekologii najcenniejsze są korale kamieniste (lub madreporowe), które wyrastają, tworząc wyspy i rafy koralowe.
Korale są szeroko rozpowszechnione w morzach tropikalnych i subtropikalnych, gdzie woda jest ciepła (od 21 ° C i więcej).
Są to głównie Bahamy, Indie Zachodnie, Morze Karaibskie, Ocean Spokojny, zwłaszcza Morze Koralowe.

Wydobywanie koralowców odbywa się głównie wzdłuż zachodniego wybrzeża Morza Śródziemnego, Zatoki Biskajskiej, u zachodnich wybrzeży Afryki, na wodach przybrzeżnych Japonii i Tajwanu, Tunezji, Maroka i Algierii oraz na Wyspach Kanaryjskich.
Czarne korale są zbierane w Morzu Czerwonym, wodach Australii i Archipelagu Malajskim.
Każdego roku na całym świecie zbiera się około 50 ton koralowców.
Wcześniej do wydobycia wykorzystywano włoki, powodując ogromne szkody w najbogatszym ekosystemie raf koralowych.
Dziś delikatne, cenne gałęzie są zbierane ręcznie.
Główne światowe centrum handlu koralami znajduje się we Włoszech, niedaleko Neapolu.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości