Aframomum
#4

       
       
       
Aframomum Danielli
Aframomum Daniellii , znany również jako afrykański Kardamon, to gatunek z rodziny imbirowatych, Zingiberaceae. 
Po raz pierwszy został opisany przez Josepha Daltona Hookera, a swoją obecną nazwę otrzymał od Karla Moritza Schumanna 
Aframomum Daniellii jest tradycyjnie używany jako przyprawa w regionach Afryki, z której pochodzi. 
Roślina wykorzystywana jest również w celach leczniczych jako środek przeczyszczający, przeciwpasożytniczy oraz do zwalczania innych infekcji bakteryjnych. 

W Kamerunie tradycyjni uzdrowiciele używają wielu dietetycznych przypraw do leczenia wielu chorób, takich jak rak i infekcje bakteryjne. 
Aframomum Daniellii, Dichrostachys cinerea i Echinops giganteus to przyprawy kameruńskie szeroko stosowane jako przyprawy i dodatki do żywności. 
Co więcej, są to tradycyjnie ziołowe środki stosowane w leczeniu wielu chorób, a także w zwalczaniu populacji szkodników owadzich.
źródło
https://shipilevsky.livejournal.com/182156.html

https://sun9-71.userapi.com/s/v1/if1/L4a...cs=480x230
Lungusa (Aframomum Daniellii) – rodzaj roślin z rodziny imbirowatych.
Roślinę tę zbiera się w stanie dzikim i wykorzystuje jako przyprawę, czasem uprawia się ją ze względu na nasiona, z których Afrykanie robią lokalną „Viagrę”, a także uprawia się ją jako roślinę ozdobną. 
Ma cienkie łodygi i wąskie liście, dorasta do 1 m wysokości. 
W swoim naturalnym środowisku rośnie w zacienionych obszarach leśnych.
https://vk.com/wall-156681133_53

[Obrazek: attachment.php?aid=81507]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości