05-03-2022, 21:40
Aframomum Danielli
Aframomum Daniellii , znany również jako afrykański Kardamon, to gatunek z rodziny imbirowatych, Zingiberaceae.
Po raz pierwszy został opisany przez Josepha Daltona Hookera, a swoją obecną nazwę otrzymał od Karla Moritza Schumanna
Aframomum Daniellii jest tradycyjnie używany jako przyprawa w regionach Afryki, z której pochodzi.
Roślina wykorzystywana jest również w celach leczniczych jako środek przeczyszczający, przeciwpasożytniczy oraz do zwalczania innych infekcji bakteryjnych.
W Kamerunie tradycyjni uzdrowiciele używają wielu dietetycznych przypraw do leczenia wielu chorób, takich jak rak i infekcje bakteryjne.
Aframomum Daniellii, Dichrostachys cinerea i Echinops giganteus to przyprawy kameruńskie szeroko stosowane jako przyprawy i dodatki do żywności.
Co więcej, są to tradycyjnie ziołowe środki stosowane w leczeniu wielu chorób, a także w zwalczaniu populacji szkodników owadzich.
źródło