Wierzbówka
#6

   
Herbata Ziołowa-Wierzbówka Kiprzyca
Wierzbówka Kiprzyca (Epilobium angustifolium), przez wielu botaników klasyfikowana jako Wierzbownica Kiprzyca – gatunek rośliny należący do rodziny wiesiołkowatych (Onagraceae).
Znana też jako Wierzbówka Wąskolistna.
Polska nazwa gatunkowa pochodzi od liści Wierzbówki, które podobne są do liści Wierzby.
Synonimiczna łacińska nazwa rodzajowa (Chamaenerion) wskazuje na podobieństwo rośliny do Oleandra (gr. chamai = niski, nerion = oleander).
Ma zasięg okołobiegunowy, występuje w Ameryce Północnej, Azji i w Europie
W Polsce jest rośliną pospolitą zarówno na niżu, jak i w górach

Napój przygotowywany z liści Wierzbówki Kiprzycy.
Nie jest to wbrew nazwie herbata, ponieważ w składzie nie ma śladu liścia herbacianego. 
Co jednak ciekawe liście Wierzbówki również poddane są procesowi utleniania na wzór herbaty czarnej.
Dzięki podobnej do herbaty obróbce może zastąpić czarną herbatę, ponieważ posiada dość zbliżony do niej smak, a właściwie zbliżony do herbat gruzińskich, czyli nieco miodowy i kwiatowy. 
Nie spodziewajmy się, jednak naparu nie do odróżnienia. 
Jednak przy odrobinie dobrej woli można uznać, że napar z Wierzbówki, słodko cierpki, jest najbardziej herbaciany spośród ziół.

Bardzo ciekawe są właściwości prozdrowotne przypisywane naparowi z  Wierzbówki Kiprzycy
Przede wszystkim herbatka ta uchodzi za remedium na bóle głowy, ponadto koi i uspokaja zszargane nerwy oraz pomaga zwalczać bezsenność. 
W składzie tej rośliny znaleziono duże ilości białka, czemu z kolei przypisuje się wzmocnienie odporności. 
Posiada także sporo minerałów w tym żelazo, miedź i mangan co pomaga w zwalczaniu anemii. 
W liściach wykryto także sporo witaminy C.

Dzięki dużej zawartości garbników i śluzów napar ten pomocny jest przy chorobie wrzodowej i zapaleniu jelita. 
Poprawia trawienie, a nawet łagodzi kaca. 
Znajduje także zastosowanie w sprawach męskich, ponieważ uważany jest za afrodyzjak oraz przypisuje mu się zdolność hamowania rozrostu gruczołu krokowego.

Jak zaparzyć i pić Herbatę
Do zaparzania wskazane jest użycie wody źródlanej lub wody ze studni. 
Pozwól wodzie się nagrzać, ale nie doprowadzaj do pełnego wrzenia. 
Zdejmij czajnik z ognia, gdy w wodzie pojawią się białe bąbelki (temperatura 95-97 stopni).
 Na pół litra wody musisz wziąć dwie łyżeczki herbaty Ivan. 
Liście herbaty umieścić w naczyniu ceramicznym lub szklanym, napełnić wodą, przykryć i zaparzać przez 15-20 minut. Liście herbaty można napełnić nową porcją wody do pięciu razy.

Jak zaparzyć sfermentowaną Herbatę
Wymieszaj liście herbaty z kwiatami i przygotuj napar, który można pić na łyżce stołowej przez cały dzień.
Podgrzej mleko w rondelku do temperatury 80-85 stopni. 
Napełnij je 1-2 łyżkami herbaty Ivan i pozostaw na 1-1,5 godziny. 
Mleko świetnie wpływa na trawienie, delikatnie otulając ścianę jelita.
Napój będzie miał mocniejszy smak.

Dodaj kwiaty i zioła innych roślin leczniczych do herbaty
Taka herbata będzie miała szeroki wachlarz właściwości. 
Tylko upewnij się, że nie masz przeciwwskazań do żadnego ze składników.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Wierzbówka - przez Krystyna - 14-05-2013, 17:52
RE: Wierzbówka - przez Krystyna - 29-12-2017, 00:14
RE: Wierzbówka - przez Krystyna - 29-12-2017, 15:03
RE: Wierzbówka - przez Krystyna - 29-12-2017, 16:22
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 07-04-2022, 19:43
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 28-04-2022, 00:26
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 28-04-2022, 19:15
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 28-04-2022, 19:53
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 28-04-2022, 21:39
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 28-04-2022, 22:19
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 29-04-2022, 11:30



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości