Czy Możesz Jeść Liście Laurowe?
Istnieje mit, że Liście Laurowe są trujące i ludzie uważają, że to jest powód, dla którego te suszone liście są często wyławiane z zup i gulaszu przed podaniem.
W tym artykule dowiemy się, czy można jeść liście laurowe i czy rzeczywiście są trujące.
Liście Laurowe nie są szkodliwe w jedzeniu.
Jest to odwieczne przekonanie w niektórych częściach świata, że te wysuszone liście są niebezpieczne dla zdrowia.
Być może genezą tego miejskiego mitu jest jego podobieństwo do liści Laurowego Drzewa, o którym wiadomo, że jest toksyczny zarówno dla ludzi, jak i zwierząt.
Można jednak mieć pewność, że Liście Laurowe sprzedawane są jako przyprawy, aby nie były trujące.
Doniesienia z badań pokazują, że Liście Laurowe od tysięcy lat używane są nie tylko jako dodatek do zup i gulaszy, ale także jako ludowy lek na bóle brzucha i częste dolegliwości dróg oddechowych.
Aby uzyskać więcej informacji na temat korzyści zdrowotnych liści laurowych, możesz przejść do 7 najważniejszych korzyści z liści laurowych .
Chociaż Liście Laurowe nie są trujące, pytanie nie brzmi – czy można jeść Liście Laurowe – ale więcej o tym, czy liście laurowe można żuć?
Pikantne, ostre liście pozostają sztywne i zwykle używa się ich w całości do przyprawiania potraw.
W związku z tym liście laurowe mogą stwarzać ryzyko zadławienia lub w najlepszym razie wyjątkowo nieprzyjemne doznanie podczas jedzenia i połykania.
Różne formy liścia laurowego
Liście Laurowe są zwykle sprzedawane w całości, suszone, mrożone lub sproszkowane liście.
Podczas gdy liście są zwykle gotowane na wolnym ogniu w potrawach, przyprawa w proszku jest używana do przyprawiania mięsa, ryb i kurczaka
Proszek jest często częścią przepisów na marynaty z Bliskiego Wschodu i Grecji.
Proszek o smaku pieprzowym zapewnia również ciekawą warstwę smakową budyniu i słodkiemu pieczywu.
Proszek z Liści Laurowych jest często używany jako naturalny środek wybielający zęby i może być stosowany do łagodzenia bólu zębów ze względu na jego właściwości przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Świeże Liście Laurowe a suszone Liście Laurowe
Świeże Liście Laurowe są jasnozielone i mają pikantny, prawie gorzki smak.
Z drugiej strony suszone Liście laurowe mają piękny ziołowy zapach.
Dodawane do zup, gulaszy i sosów do makaronów nadają łagodny, mentolowy smak.
Wiele indyjskich potraw wymaga najpierw podsmażenia suszonych Liści Laurowych w oleju lub ghee ( maśle ) przez około minutę, aby nadać olejowi ziołowy, kwiatowy smak.
Zupy z soczewicy (dals) , pilawy ryżowe i biryanis zwykle zaczynają się od tego jako pierwszy krok.
Możesz spróbować naszego zwycięskiego przepisu Easy Homemade Chicken Biryani na aromatyczne, przyprawione indyjskie danie z ryżu.
Możesz zastąpić jeden świeży Liść Laurowy dwoma suszonymi Liśćmi Laurowymi, jeśli masz pod ręką tylko świeże liście. Świeże Liście Laurowe można przechowywać w wilgotnym ręczniku papierowym w lodówce do 2 tygodni.
Można je również przechowywać w zamrażarce.
Suszone Liście Laurowe na dłoni można przechowywać przez rok lub dwa w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu.
źródło