12-05-2022, 21:25
Piper Auritum
Piper Auritum to aromatyczne zioło kulinarne z rodziny papryczek Piperaceae, która rośnie w tropikalnej Ameryce Środkowej.
Nazwy zwyczajowe to Hoja Santa ( hiszp . „Święty Liść”), [2] Yerba Santa, Hierba Santa, Meksykański Pieprzyk, acuyo , tlanepa, Anisillo, Roślina Piwa Korzennego, papryka Vera Cruz i papryka święta
Jest to wieloletnia roślina zielna o aksamitnych liściach w kształcie serca.
Liście mogą osiągać do 30 centymetrów (12 cali) lub więcej.
Złożony smak nie jest tak łatwy do opisania; porównywano go do Eukaliptusa, Lukrecji, Sasafrasu, Anyżu, Gałki Muszkatołowej, Mięty, Estragon i pieprz czarny
Smak jest silniejszy w młodych łodygach i żyłkach.
Pochodzi z obu Ameryk, od północnej Ameryki Południowej po Meksyk, a także jest uprawiany w południowo-wschodniej Florydzie i Kalifornii.
Użycie
Jest często używany w kuchni meksykańskiej jako tamales, ryba lub mięso zawinięte w pachnące liście do gotowania, a także jako niezbędny składnik mole verde, zielonego sosu pochodzącego z regionu Oaxaca w Meksyku.
Jest również używany do aromatyzowania jajek i zup, takich jak pozole
W środkowym Meksyku jest używany do aromatyzowania napojów czekoladowych
W południowo-wschodnim Meksyku z hoja santa robi się zielony trunek zwany verdín
Jest również używany do herbaty. W niektórych regionach Meksyku kozi ser jest zawijany w liście hoja santa i nasycony jego smakiem.
Chociaż zwykle używa się go w postaci świeżej, używa się go również suszonego, chociaż proces suszenia usuwa większość smaku i sprawia, że liść jest zbyt kruchy, aby można go było użyć jako opakowania.
Chemia / Składniki
Olejek z liści Piper Auritum zawiera stosunkowo wysokie stężenie safrolu , około 70%. Kilka z pozostałych 40 składników występujących w niewielkich ilościach to α-tujen , α-pinen , kamfen , β-pinen , mircen i limonen
Wykazano, że Safrol, substancja występująca również w sasafrasie , ma działanie rakotwórcze u zwierząt.
W 1960 roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zabroniła kory sasafrasu wraz z olejem sasafrasowym i safrolem jako środkami smakowo-zapachowymi ze względu na ich właściwości rakotwórcze, a Rada Europy nałożyła ten sam zakaz w 1974 r. z klasyfikacją tego związku przez EPA. jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy dla ludzi z grupy B2.
Chociaż nie ma odpowiednich badań wyjaśniających związek między ekspozycją na safrol a nowotworami u ludzi, addukty safrolu-DNA, wskaźnik rakotwórczości indukowanej przez safrol, zostały znalezione w tkankach pacjentów z rakiem przełyku.
[ non sequitur lub słabo powiązane / nieistotne ]
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?time_conti...qhL2cLTzi4
źródło
źródło
źródło
Występowanie:
Gatunek Ameryki Środkowej i Północno-Zachodniej Ameryki Południowej, występuje na obszarze od południowego Meksyku i Wielkich Antyli przez Kostarykę i Panamę po zachodnią Kolumbię i Ekwador.
Jest również wymieniony jako nierodzimy w południowoamerykańskiej Florydzie.
Ekologia:
Rośnie w tropikalnych lasach pierwotnych i wtórnych, obrzeży lasów i roślinności krzewiastej, wznosi się na wysokość około 1200 (-2000) m.
Kwitnie przez cały rok.
Zastosowania:
Używane w lokalnej tradycyjnej medycynie, liście są również używane w kuchni Ameryki Środkowej.
https://botany.cz/cs/piper-auritum/