12-05-2022, 23:33
Piper Umbellatum
Gatunek ten jest blisko spokrewniony z Piper Peltatum [331
Nazwa zwyczajowa: Cordoncillo
Informacje ogólne
Cordoncillo to soczysta, wieloletnia roślina, zwykle zielna, ale czasami bardziej zdrewniała i o pokroju mieszania.
Mocno rozgałęziony od podstawy, wytwarza łodygi o wysokości do 4 metrów z zdrewniałej podkładki
Roślina jest często zbierana ze środowiska naturalnego do użytku lokalnego jako lekarstwo i pożywienie.
Roślina bywa uprawiana w ogrodach przydomowych
Znane zagrożenia
Kwaśne związki zawarte w liściach i korzeniach w dużych dawkach działają drażniąco i powodują ciężkie stany zapalne przewodu pokarmowego.
Powodują pieczenie, ślinotok, zapalenie jamy ustnej, wymioty, silny ból brzucha i biegunkę
Roślina jest składnikiem trucizny na strzały
Zasięg
Ameryka Południowa - Brazylia, Boliwia i Peru, na północ po Karaiby i przez Amerykę Środkową do Meksyku.
Siedlisko
Wilgotne lub mokre lasy i zarośla, często we wtórnym wzroście, na wysokości do 1500 metrów
Zarośla wiecznie zielonych lasów deszczowych, także na polanach i na brzegach rzek; zawsze w wilgotnych miejscach; na wysokości do 1800 metrów
Zastosowania jadalne
Młode liście i kwiatostany - spożywane na surowo lub gotowane na parze i spożywane jako warzywo lub podawane jako dodatek do ryżu
Ulubione warzywo w Sierra Leone
Zmiażdżone liście i łodygi mają silny aromat przypominający sarsaparillę i prawdopodobnie wynikający z półprzezroczystych gruczołów, które są widoczne, gdy suche liście ogląda się pod mocne światło.
Liście mają również wyrazisty smak iz tego powodu są często używane do przyprawiania różnych potraw
Liście są używane do zawijania innych potraw, które mają być ugotowane
Rdzeń łodygi i kwiatostan są używane do przygotowania śluzowatej przyprawy
Owoce - w pełni dojrzałe o słodkawym smaku, spożywane na surowo jako przysmak
Kora jest używana jako przyprawa
Dolna część łodygi, która czasami ma grubą i korkowatą korę, jest używana jako przyprawa do ryżu lub sosu z oleju palmowego
https://tropical.theferns.info/viewtropi...umbellatum
Gatunek ten jest blisko spokrewniony z Piper Peltatum [331
Nazwa zwyczajowa: Cordoncillo
Informacje ogólne
Cordoncillo to soczysta, wieloletnia roślina, zwykle zielna, ale czasami bardziej zdrewniała i o pokroju mieszania.
Mocno rozgałęziony od podstawy, wytwarza łodygi o wysokości do 4 metrów z zdrewniałej podkładki
Roślina jest często zbierana ze środowiska naturalnego do użytku lokalnego jako lekarstwo i pożywienie.
Roślina bywa uprawiana w ogrodach przydomowych
Znane zagrożenia
Kwaśne związki zawarte w liściach i korzeniach w dużych dawkach działają drażniąco i powodują ciężkie stany zapalne przewodu pokarmowego.
Powodują pieczenie, ślinotok, zapalenie jamy ustnej, wymioty, silny ból brzucha i biegunkę
Roślina jest składnikiem trucizny na strzały
Zasięg
Ameryka Południowa - Brazylia, Boliwia i Peru, na północ po Karaiby i przez Amerykę Środkową do Meksyku.
Siedlisko
Wilgotne lub mokre lasy i zarośla, często we wtórnym wzroście, na wysokości do 1500 metrów
Zarośla wiecznie zielonych lasów deszczowych, także na polanach i na brzegach rzek; zawsze w wilgotnych miejscach; na wysokości do 1800 metrów
Zastosowania jadalne
Młode liście i kwiatostany - spożywane na surowo lub gotowane na parze i spożywane jako warzywo lub podawane jako dodatek do ryżu
Ulubione warzywo w Sierra Leone
Zmiażdżone liście i łodygi mają silny aromat przypominający sarsaparillę i prawdopodobnie wynikający z półprzezroczystych gruczołów, które są widoczne, gdy suche liście ogląda się pod mocne światło.
Liście mają również wyrazisty smak iz tego powodu są często używane do przyprawiania różnych potraw
Liście są używane do zawijania innych potraw, które mają być ugotowane
Rdzeń łodygi i kwiatostan są używane do przygotowania śluzowatej przyprawy
Owoce - w pełni dojrzałe o słodkawym smaku, spożywane na surowo jako przysmak
Kora jest używana jako przyprawa
Dolna część łodygi, która czasami ma grubą i korkowatą korę, jest używana jako przyprawa do ryżu lub sosu z oleju palmowego
https://tropical.theferns.info/viewtropi...umbellatum