23-05-2022, 11:46
Herbata Ziołowa-Truskawka, Liście i Jagody
Podobnie jak liście wielu krzewów owocowych i drzew, Truskawki są magazynem przydatnych substancji.
Zawierają: olejek eteryczny; kwas cytrynowy i jabłkowy; węglowodany; tanina; kwas chinowy.
Uważa się, że Liść Truskawki, jako sprawdzony środek multiwitaminowy, jest skuteczny w normalizacji procesów metabolicznych w organizmie, a także eliminuje niedobór witamin i leczy cukrzycę.
Prawidłowo zaparzona Herbata z Liści Truskawki tonizuje nie gorzej niż kawa, ale nie podrażnia układu nerwowego, zapobiega rozwojowi miażdżycy i działa moczopędnie.
Osoby z problemami układu sercowo-naczyniowego powinny włączyć do swojej diety herbatę z Liści truskawki.
Odwar nie będzie przeszkadzał tym, którzy aktywnie pracują nad zwiększeniem wytrzymałości organizmu i normalizacją ciśnienia krwi.
Liście Truskawki to świetna opcja dla osób z problemami trawiennymi.
Oparty na nich wywar poprawia funkcje motoryczne żołądka i normalizuje proces trawienia.
Warto zauważyć, że mogą go pić nawet osoby cierpiące na zapalenie żołądka, wrzody i zapalenie jelita grubego.
Oprócz konsumpcji domowej nalewki i wywary z liści truskawek można stosować w kosmetyce do przygotowania maseczek na piegi i pigmentację.
Ale przyszłe matki muszą bardzo uważać na napój, ponieważ powoduje on skurcze macicy.
Każdy może zrobić Herbatę Truskawkową.
Aby to zrobić, do czajnika wlewa się łyżkę wstępnie wysuszonych Liści (jeśli parzy się z nich Herbatę), mieszaninę wlewa się wrzącą wodą, owija i pozostawia do zaparzenia.
Powstały napój będzie miał przyjemny bladopomarańczowy kolor, aromat i smak.
W razie potrzeby do schłodzonej nalewki można dodać trochę miodu lub cukru.
Możesz przygotować zdrową nalewkę z jagód, najpierw mieląc je w blenderze lub przecierając przez sito.
Gotowy przecier jagodowy zalewa się wrzątkiem i podobnie jak liście pozostawia się do zaparzenia w ciepłym miejscu. Do smaku dodaje się cukier, miód, cytrynę, Miętę, Melisę.
Ciekawy przepis na herbatę ze sfermentowanych Liści Truskawek.
Zaleca się zbieranie surowców już na początku lata, przy użyciu wyłącznie w pełni rozwiniętych liści.
Pierwszym etapem przygotowania jest suszenie surowców w równej warstwie na płaskiej powierzchni z okresowym przewracaniem.
Zwiędłe liście przenosi się na naturalną tkaninę, po czym formuje się z niej opaskę uciskową, która pozwala na spływanie soku.
W tym stanie zostają na kolejny dzień.
Ostatnim etapem jest ponowne suszenie w piekarniku w temperaturze 100 stopni.
Sfermentowane liście pozwolą uzyskać wyjątkowy napój o bogatej barwie, smaku i aromacie poziomek.
Do gotowej herbaty można dodać ciepłą lub zimną płynną śmietanę, mleko skondensowane
Источник: https://kivahan.ru/chaj-iz-zemlyaniki/