Curcuma-Ostryż
#20

   
Curcuma z Indii – złoto na talerzu!
Coś się złoci, coś się świeci… 
Na zatłoczonych bazarach i w małych sklepikach na wąskich uliczkach, w miastach i miasteczkach Dalekiej Azji, gdzie przyprawy we wszystkich kolorach i odcieniach walczą o uwagę kupujących, królowa jest tylko jedna.
Curcuma
Kojarzona głównie z kuchnią hinduską i klimatem tropikalnym, stanowi prawdziwy skarb.
Złoto tej ziemi!
Ukochała sobie Indie – i tam pokochali ją.
Bo Curcuma wie, co dobre – gorący klimat, duża wilgoć, lekkie, przepuszczalne gleby.
Z takimi warunkami to można poszaleć!
Oto smak godny królewskiej przyprawy: intensywny, cierpko-gorzki, z nutą słodyczy.
Ach, i ten zapach - subtelny, na długo pozostający w pamięci!
A powodów, które przemawiają za tym, by to właśnie ona znalazła się w Twoim codziennym jadłospisie, jest znacznie więcej!

Curcuma Longa, Żółty Imbir, Indyjski Szafran, Zółcień.
Brzmi jak wstęp do lekcji botaniki?
Nie daj się zwieść!
Na tyle sposobów nazywa się Curcuma
Wyglądem przypomina łodygę Imbiru, której wysokość sięga około 1 metra. 
Liście z niej wyrastające osiągają długość prawie 50 centymetrów.

Curcuma ma wiele „twarzy”.
W kuchni wykorzystujemy zarówno świeże kłącza, ale także suszymy ją oraz mielimy.
W postaci złotego pyłu okaże się najprawdziwszym skarbem.
Dowód?
Dania, które doprawi, będą… rozkradane!
Znakomita do wszelkiego rodzaju mięs, w tym zwłaszcza drobiu i jagnięciny, zachwyci swoim orientalnym posmakiem. Dania warzywne bez charakteru?
To zadanie także dla Curcuma – zupełnie odmieni ich oblicze!
To nie koniec – doda wyrazistości również zupom oraz sałatkom.
Udany związek przyprawa stworzy także z rybami – nie dość, że nada im charakterystycznego posmaku egzotyki, to jeszcze zneutralizuje ich czasem niezbyt przyjemny zapach.
Takie menu to może być prawdziwy Orient Express… bo dania migiem znikną ze stołu!
Jak widać, kurkuma potrafi nieźle zamieszać – także w curry!
Jest jednym z podstawowych składników tej kompozycji, bez której wielbiciele kuchni orientalnych nie wyobrażają sobie życia.
To ona decyduje o charakterystycznej dla Curry barwie.
A jak już jesteśmy przy kolorze – Curcuma ubarwi nasze życie!
A już na pewno - nasze popisowe dania.
Przyprawa ma bowiem silne właściwości barwiące, które trzeba w kuchni wykorzystać.
Ryż czy pierogi ugotowane w jej towarzystwie będą wyglądać niezwykle apetycznie.
Zatem szybki trick - przygotowując danie z wykorzystaniem kurkumy, dodaj ją na początku gotowania, by danie nasyciło się jej kolorem i aromatem.

Wybierając Curcuma, zwracaj uwagę na miejsce pochodzenia – ta z Indii będzie cechować się wysoką jakością i doskonałym smakiem.
To ona rządzi!

Czas na krótką lekcję historii!
Ten skarb odkryli nasi przodkowie, bowiem Curcuma jest znana od tysiącleci.
W obiegu handlowym wykorzystywano ją już w starożytności.
Używano jej nie tylko w celach kulinarnych, lecz także, jako barwniki do tkanin czy kosmetyków.
Do Europy dotarła za sprawą kupców arabskich.

Szukasz szczęścia?
Spojrzyj łaskawym okiem na Curcuma
W Indiach traktuje się ją jako talizman.
Sadzono ją na polu ryżowym – by zebrać obfite plony, smarowano nią czoło nowonarodzonego dziecka oraz wykorzystywano podczas uroczystości ślubnych – w celu zapewniania dostatku i pomyślności.
Co więcej, odegrała wielką rolę w hinduskiej duchowości – szaty mnichów są malowane barwnikiem wykonanym właśnie z Curcuma
Największym producentem, a zarazem najważniejszym ośrodkiem handlu Curcuma jest Nizamabad (miasto w Indiach).
Curcuma jest super!
Przyprawa ta zaliczana jest bowiem do grona produktów odznaczających się bardzo dobrym wpływem na organizm.
Jest uwielbiana przez pasjonatów zdrowego odżywiania.

Curcuma to niewyczerpane źródło kulinarnego natchnienia. 
Śmiało możesz wykorzystywać ją w kuchniach pochodzących z całego świata. 
Curcuma nada daniom orientalnego, wyrazistego charakteru.
Graj w kolory i przygotuj wielobarwny ryż.
To prawdziwa radość dla oczu i… głodnego brzucha!
Wprost przepadasz za owocami morza?
Tu również sprawdzi się nasza bohaterka.
Dopraw nią hiszpańską paellę z warzywami i kurczakiem lub krewetki ze szpinakiem.
Potrawy doskonałe w każdym calu!
Jednak jeśli lubisz nieoczywiste połączenia, to także mamy coś dla Ciebie.
Dodaj Curcuma do prostego i szybkiego makaronu 4 sery i zaskocz wszystkich nową wersją tego przepisu.

Curcuma  może odegrać w naszej kuchni jeszcze jedną znaczącą rolę.
Prognozuje się, że na popularności zyska także jako dodatek do mleka – „Curcuma Latte”.
Zaskoczony? 
Jedno jest pewne – Twoi goście zakochają się w tym smaku już od pierwszej filiżanki!

Kuchnia kraju pochodzenia
Chcesz poczuć się przez chwilę jak w scenerii Bollywood?
Sięgnij po orientalne przepisy z dodatkiem Curcuma
Co wybierasz?
Dla mięsożerców – osławiony kurczak tikka masala lub orientalna już w samej nazwie wołowina Ame Hnat.
Spokojnie – miłośnicy jadłospisów wege będą równie wdzięczni Curcuma za doskonały smak dań – na obiad polecają się cieciorka po indyjsku, ziemniaki po bombajsku i curry z bakłażana.
A dla kulinarnych odkrywców - Aloo Gobi! 
Curcuma „zaprzyjaźniła” się też z rybami, proponując dorsza w curry z chrupiącą posypką.
Daj się ponieść wyobraźni i poczuj klimat Indii w swoim domu!
Nie wszystko złoto co się świeci?
Nie w tym wypadku!
Już teraz zadbaj, by Curcuma znalazła się w twoim podręcznym przyprawniku.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 30-10-2015, 15:30
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 26-06-2022, 17:47
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 26-06-2022, 18:40
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 15:01
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 21:54
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 22:19
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 22:51
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 28-06-2022, 15:01
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 08:39
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 09:09
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 11:44
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 12:11
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 12:59
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 13:58
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 14:24
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 15:17
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 15:54
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:17
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:18
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:20
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:22
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:24
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:26
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:45
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 20:49
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 20:52
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 21:18
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 10-01-2023, 13:47
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 24-11-2023, 16:07
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 24-11-2023, 16:10



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości