Curcuma-Ostryż
#22

Curcuma-Historia
Kurkuma, złocista przyprawa o silnym smaku, ma „chwilę”.
Ta starożytna przyprawa, celebrowana od wieków zarówno jako żywność, jak i lekarstwa, pojawiła się ponownie w społecznościach zajmujących się zdrowiem i odżywianiem dzięki Curcuma, substancji leczniczej, która nadaje jej żywy kolor.
Kurkumina ma znaczące właściwości przeciwzapalne, które podobno rywalizują z tymi znajdującymi się w ibuprofen.
W przeciwieństwie do leków dostępnych bez recepty, Curcuma nie ma toksycznego wpływu na organizm.
Wykazano, że silne właściwości przeciwutleniające kurkuminy chronią zdrowe komórki, szczególnie te znajdujące się w okrężnicy, przed czynnikami rakotwórczymi.
Pomaga organizmowi w niszczeniu zmutowanych komórek rakowych, zanim będą miały szansę rozprzestrzenić się na inne obszary.
Curcuma pomaga również obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.
Wszystko to i jest też smaczne!

Nazwa botaniczna Curcuma to Curcuma longa .
Roślina osiąga zaledwie metr wysokości i wytwarza zarówno kwiat, jak i kłącze, czyli łodygę znajdującą się pod ziemią. Kłącze ma wygląd podobny do Imbiru; to właśnie ta przypominająca korzeń łodyga wytwarza żółtą przyprawę
Chociaż obecnie można ją znaleźć w tropikach, Indie są największym producentem Curcumay od czasów starożytnych.

W ostatnich latach Curcuma wzbudziła spore zainteresowanie ze względu na swoje naturalne właściwości lecznicze, ale w rzeczywistości była stosowana w medycynie od ponad 4500 lat.
Analizy doniczek odkrytych w pobliżu New Delhi ujawniły pozostałości Curcuma, Imbiru i Czosnku, które datuje się już na 2500 lat p.n.e.
Około 500 p.n.e. Curcuma stała się ważną częścią medycyny ajurwedyjskiej.
Ajurweda to starożytny indyjski system naturalnego leczenia, który jest praktykowany do dziś.
Ajurweda oznacza „naukę życia” – ajur oznacza „życie” i vedaco oznacza „nauka lub wiedza”.
Wdychanie oparów z palącej się Curcuma miało łagodzić przekrwienie, sok z Curcuma wspomagał gojenie ran i siniaków, a pastę Curcuma stosowano na wszelkiego rodzaju schorzenia skóry – od ospy i ospy wietrznej po przebarwienia i półpasiec.
Literatura ajurwedyjska zawiera ponad 100 różnych terminów na Curcuma, w tym jayanti , co oznacza „ten, który zwycięża choroby” i matrimanika , co oznacza „piękny jak światło księżyca”.

W kulturze indyjskiej znaczenie Curcuma wykracza daleko poza medycynę.
Religia hinduska postrzega Curcuma jako pomyślną i świętą.
Istnieje tradycja ślubna, w której pan młody zawiązuje na szyi pannę młodą sznurek zabarwiony na żółto z pastą z Curcuma.
Ten naszyjnik, znany jako mangala sutra , wskazuje, że kobieta jest zamężna i zdolna do prowadzenia domu.
Tradycja ta jest nadal kontynuowana w społecznościach hinduistycznych i jest porównywana do zachodniej wymiany obrączek ślubnych.
W niektórych częściach południowych Indii kawałek kłącza Curcumy nosi się jako amulet chroniący przed złymi duchami.

Żywy żółty naturalny kolor Curcuma od wieków był również używany do barwienia odzieży i nici.
Szafranowe szaty buddyjskie są farbowane Curcuma
W Kerali, stanie w południowo-zachodnich Indiach, dzieci otrzymywały ubrania farbowane Curcuma podczas festiwalu Onam.
Powód tego jest niejasny, chociaż prawdopodobnie ma to związek ze związkiem koloru z Panem Kryszną.

Większość z nas zna Curcuma jako przyprawę do gotowania.
Pojawił się w książce kucharskiej Hannah Glasse z 1747 r . „Sztuka gotowania w prosty i prosty sposób”
Hannah dzieli się przepisem na ogórki indyjskie z Curcuma;
Późniejsza edycja wzywa do stosowania kurkumy w przepisie na indyjskie Curry.
Mniej więcej w tym czasie pojawiły się komercyjne proszki Curry.
Reklama proszku curry Sorlie's Perfumery Warehouse twierdziła, że ​​ich mieszanka przypraw „sprawia, że ​​żołądek jest aktywny w trawieniu – naturalnie wolna krew w obiegu – umysł jest energiczny – i przyczynia się do wzrostu rasy ludzkiej”.
W Stanach Zjednoczonych Curry pojawiło się w wydaniu pani Mary Randolph Virginia Housewife z 1831 roku .
https://www.pbs.org/food/the-history-kit...c-history/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 30-10-2015, 15:30
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 26-06-2022, 17:47
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 26-06-2022, 18:40
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 15:01
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 21:54
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 22:19
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 22:51
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 28-06-2022, 15:01
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 08:39
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 09:09
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 11:44
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 12:11
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 12:59
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 13:58
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 14:24
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 15:17
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 15:54
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:17
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:18
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:20
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:22
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:24
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:26
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:45
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 20:49
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 20:52
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 21:18
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 10-01-2023, 13:47
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 24-11-2023, 16:07
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 24-11-2023, 16:10



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości