23-10-2022, 21:56
Kardamon zastosowanie i właściwości.
Kardamon to przyprawa będąca jedną z najdroższych przypraw świata.
Kardamon to bylina z rodziny imbirowatych.
Kardamon w stanie naturalnym rośnie w tropikalnych lasach.
Roślinę tę spotkać można w Indiach, Cejlonie, Chinach i Indonezji.
Owoce kardamonu pachną bardzo przyjemnie, ich korzenny aromat w którym czuć odrobinę eukaliptusa, kamfory, pieprzu oraz cytrusów.
Kardamon ma słodkawy, piekący smak.
Współcześnie kardamon nadaje wielu potrawom smaku.
Wzbogaca smak kawy czy herbaty.
Kardamon najczęściej dostępny jest w formie całych owoców, ponieważ starty szybko traci aromat.
Nasiona kardamonu można stosować w całości bądź rozdrobnione.
Kardamon stosuje się jako składnik mieszanek przypraw np. Curry czy Garam Masala.
Kardamon charakteryzuje się uniwersalnym smakiem, ponieważ pasuje do dań słonych jak i słodkich.
Często spotkać można tą przyprawę w składzie wódki i likierów.
Natomiast olejek kardamonowy służy do produkcji prefum.
Już w starożytnym Egipcie dodawano go do perfum.
Kardamon działa leczniczo.
Napar z kardamonu jest bardzo skuteczny na wyostrzenie apetytu.
Wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego.
Kardamon ma właściwości antyseptyczne.
Ziarna natomiast odświeżą skutecznie oddech.
Przyprawa to także niezawodny afrodyzjak, ponieważ olejek z kardamonu jest świetnym olejkiem do masażu, skutecznie rozbudzi zmysły.
Przyniesie też ulgę w schorzeniach reumatycznych i przeziębieniach.
http://www.chinskieprzepisy.pl/artykuly/...i-wlasciwo
https://healthyliving.natureloc.com/card...-its-uses/