Makarony...
#9

   
Makaron z bazyliowym pesto
1 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
1/4 szklanki startego parmezanu, opcjonalnie gran padano
2 ząbki czosnku, raczej większe (ilość czosnku zależna od preferencji)
1/4 szklanki blanszowanych migdałów (oryginalnie orzechów piniowych)
1/4 kubka oliwy z oliwek (jeśli będzie za gęste, można dodać nieco więcej oliwy)
szczypta soli
500 g makaronu

Umyte i osuszone liście świeżej bazylii przekładamy do wysokiego naczynia, w którym będziemy miksować wszystkie składniki.
Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste śmiało można dodać więcej oliwy, nie zaszkodzi.
W zależności od preferencji pesto może być mniej lub bardziej rozdrobnione (kawałki migdałów mogą być lekko wyczuwalne).
Z tej ilości składników wychodzi ok. 200-250 ml pesto. 
Jeśli lubicie makaron z dużą ilością pesto to na 500 g (4 porcje) będzie go obficie.
Jeśli doda się troszkę więcej oliwy to wystarczy nawet na 2 opakowania po 500 g, czyli ok. 8 porcji. 
Oczywiście ilość pesto nie będzie tak obfita, jak przy pierwszej opcji. 
Smacznego!
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Makarony... - przez New_vision - 24-04-2014, 20:41
RE: Makarony... - przez Aggata - 09-03-2022, 08:36
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:00
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:09
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:10
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:49
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:53
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 12:01
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 12:07
Re: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Aggata - 30-12-2015, 09:45
Re: Kluchy, kluski, makarony ... - przez madrugada - 13-11-2016, 17:16
Re: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Aggata - 10-03-2017, 10:03



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości