Curcuma-Ostryż
#25

Curcuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. 
Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. 
Jest ona nadal używana w rytuałach religii hinduskiej oraz jako barwnik do świętych szat, dzięki temu że nie jest syntetyczna lecz naturalna oraz tania. 
Curcuma w rzeczywistości jest jedną z najtańszych przypraw. 
Choć podobnie jak Szafran, używana jest do barwienia, w kuchni nie powinno się mylić tych dwóch przypraw. Wykorzystanie Curcumy sięga 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, kiedy to została użyta jako przyprawa kulinarna, a także miała pewne znaczenie religijne. 
Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny. 
W wielu językach Curcuma nazywana jest żółtym korzeniem.

Opis 
Curkuma jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do Imbiru. 
Zazwyczaj dostępna jest mielona w postaci jasno-żółtego proszku. 
Cała Curcuma jest bulwiastym kłączem, posiadającym szorstką skórkę o budowie segmentowej. 
Kłącze jest żółtawo-brązowe, z pomarańczowym wnętrzem, które po zmieleniu daje kolor żółty. 
Główne kłącze mierzy od 2,5 do 7 cm długości, średnicy 2.5 cm, z której odgałęziają się mniejsze odrosty.

Przygotowanie i przechowywanie Curcuma
Curcuma wykorzystywana jest w postaci zmielonej. 
Proszek ten zachowuje swoje właściwości barwiące nieskończenie długo, jednak jego smak wietrzeje z biegiem czasu, należy zatem kupować ją z umiarem. 
Curcuma należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z dala od promieni słonecznych.

Zastosowanie kulinarne 
Zastosowanie Curcuma jest szerokie na Wschodzie i Bliskim Wschodzie jako przyprawa i barwnik. 
W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. 
Oprócz jej szerokiego zastosowania w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki Curry oraz dań Curry. 
Stosowana jest jako dodatek do rybnej Curry prawdopodobnie dlatego, ponieważ niweluje nieprzyjemny zapach ryby. Jeśli chodzi o mieszankę Curry, jest jej głównym składnikiem, zapewniającym charakterystyczny żółty kolor.

Opis rośliny oraz uprawa 
Ta tropikalna bylina powiązana jest z Imbirem (z rodziny Zingibaraceae). 
Dorasta do 60-100 cm. 
Posiada długie, jasno zielone przypominające liście lilii, które otaczają stożkowe klastry jasnożółtawych kwiatów. 
Rośnie w tropikach i sub tropikach. 
Wymaga gorącego i wilgotnego klimatu i dosyć lekkiej, przepuszczalnej gleby. 
Rozmnaża się przez podział kłącza. 
Korzenie są gotowane, suszone przez ponad tydzień, a ich twardawa skórka jest często szlifowana przed sprzedażą.

Właściwości lecznicze 
Curcuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, pobudzająca i wiatropędna. 
W Malezji jest bazą dla maści antyseptycznej, dobrze działa na zakażenia generujące ropę. 
Wspomaga gojenie się ran. 
Redukuje cholesterol.

Według najnowszych badań Curcuma jest jedną z najlepszych substancji przeciw-rakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia, ludzie którzy jedzą duże ilości tej przyprawy, rzadziej chorują na raka.
Woda Curcuma stosowana jest w celu osiągnięcia "złotej cery".
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 30-10-2015, 15:30
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 26-06-2022, 17:47
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 26-06-2022, 18:40
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 15:01
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 21:54
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 22:19
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 22:51
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 28-06-2022, 15:01
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 08:39
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 09:09
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 11:44
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 12:11
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 12:59
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 13:58
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 14:24
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 15:17
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 15:54
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:17
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:18
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:20
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:22
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:24
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:26
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:45
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 20:49
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 20:52
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 21:18
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 10-01-2023, 13:47
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 24-11-2023, 16:07
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 24-11-2023, 16:10



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości