Hibiscus-Ketmia
#26

   
   
   
   
Hibiscus Sabdariffa
Hibiscus Sabdariffa ) to gatunek rośliny kwitnącej z rodzaju Hibiscus , który pochodzi z Afryki, najprawdopodobniej z Afryki Zachodniej. 
W XVI i na początku XVII wieku rozprzestrzenił się odpowiednio do Indii Zachodnich i Azji, gdzie od tego czasu został naturalizowany w wielu miejscach.
Łodygi są używane do produkcji błonnika łykowego, a suszone kielichy o smaku żurawiny są powszechnie moczone w celu uzyskania popularnego naparu znanego jako carcade
Występowanie : został opisany z Indii, ale obecnie bardziej prawdopodobne jest, że jest gatunkiem rozprzestrzenionym pantropicznie o bardzo niepewnym pochodzeniu.
Na półkuli wschodniej roślina ta występuje w tropikalnej Afryce, Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, północnej Australii i na Pacyfiku.
Jedna z teorii głosi, że na półkulę zachodnią roślinę przywieźli niewolnicy z Afryki, prawdopodobnie najpierw na Antyle, a później na kontynent. Można by być może wywnioskować z tego zachodnioafrykańskie pochodzenie tego gatunku.
Ekologia: Rośnie głównie na siedliskach dotkniętych działalnością człowieka, na wysypiskach i składowiskach odpadów, zwłaszcza w niższych partiach terenu, ale uprawiana jest również w ogrodach, a nawet na plantacjach.
Opis: Głównie jednoroczne zioło o wysokości 100–200 cm, z łodygą wznoszącą się do prostej, ciemnoczerwoną, nagą lub tylko słabo owłosioną.
Liście są petiolate, 3-5(-7) klapowane, z wąskimi płatami, długości 12-15 cm, ząbkowane na krawędzi.
Kwiaty są przeważnie pachowe, pojedynczo lub w gronach; przylistki kielicha są liniowo połączone z kielichem, który w czasie kwitnienia ma ok. 2 cm długości, w czasie owocowania powiększa się, jest bulwiasty, mięsisty, czerwony, przyjemnie pachnący; płatki mają 4–5 cm długości, żółtawe do czerwonawych.
Owocem jest torebka krótsza od kielicha.
Zastosowanie: Soki i syropy wytwarza się z mięsistych kielichów różyczki zwanej „Szczawiem Jamajskim” – jak popularnie nazywa się tę roślinę – i stosuje się ją również w medycynie tradycyjnej. Mówi się również, że jest to popularne lekarstwo na pijackiego kaca.
Gorzki korzeń, kwaśna łodyga i liście są spożywane jako warzywa.
https://botany.cz/cs/hibiscus-sabdariffa/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 00:13
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 01:41
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 01:51
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 12:54
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 13:44
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 14:32
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 15:35
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 16:09
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 17:40
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 18:24
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 19:12
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 20:29
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 22:51
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 23:43
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 22-11-2022, 23:51
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 23-11-2022, 20:56
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 23-11-2022, 21:28
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 23-11-2022, 22:06
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 23-11-2022, 22:33
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 11:41
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 12:19
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 12:47
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 13:56
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 14:51
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 15:50
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 17:21
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 17:23
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 17:24
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 21:27
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 24-11-2022, 21:39
RE: Hibiscus-Ketmia - przez Krystyna - 04-12-2022, 20:07



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości