Bylica Estragon, Draganek
#8

Artemisia Dracunculus-Bylica Estragon
Świeżymi, delikatnymi liśćmi przyprawia się wykwintne sosy śmietankowe do białego mięsa, ale także ocet winny, marynaty, masło ziołowe, wszelkie zupy, duszone mięso wołowe i cielęce, drób, farsze, mięso siekane, ryby gotowane, omlety, szparagi i kraby.
Estragon dodawany jest do konserwowanych ogórków i pomidorów oraz twarogów.
W kuchni francuskiej używa się ziela Estragonu przede wszystkim jako dodatek do sałatek.  
Korzystnie jest gałązkę Estragonu dodać do zwykłego octu, co zmienia jego smak  na bardziej aromatyczny.
więcej o ziółku..

W handlu poszukiwany też jest tzw. Estragon Słodki hodowany w Niemczech i we Francji
Bylica Estragon jest rośliną przyprawową, esencjonalną i nie można jej zbyt wiele używać.
Parę świeżych listków Estragonu wystarczy, by potrawie dodać smaku i aromatu.

Znany powszechnie ocet Estragonowy sporządza się łatwo.
Małą gałązkę świeżego Estragonu lub szczyptę jego suszu wrzuca się do butelki z octem winnym lub spirytusowym i już po niedługim czasie ocet nabierze specyficznego zapachu i smaku.

Estragon ma również zastosowanie przy wyrobie musztardy.
Dietetykom bezsolnym, jak również dietetykom umiarkowanym, należy przypomnieć, że właśnie Estragon w pewnej mierze może zastąpić sól, pieprz i ocet, natomiast kobietom ciężarnym nie wolno go przyjmować w żadnej postaci.

Najczęściej Estragon stosowany jest jako przyprawa w postaci sproszkowanego suszu, często wraz z innymi ziołami przyprawowymi np. do ryb, drobiu, baraniny, cielęciny i dziczyzny, a także do zup i pikantnych sosów
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości