Piper-Pieprz-przyprawa
#7

Rodzaje Pieprzu
Pieprz – Mistrzowska Przyprawa
Pieprz obok soli znajduje się na prawie każdym stole.
Z historycznego punktu widzenia Pieprz jest najczęściej używaną przyprawą. 
Korzystny pod względem odżywczym i leczniczym Pieprz oferuje wyjątkowy smak i różnorodne zastosowania. 
Jest trzecim najczęstszym składnikiem po wodzie i soli. 
Istnieje wiele powszechnie używanych ziaren Pieprzu.

Ta mistrzowska przyprawa jest wszechstronna we wszystkich formach. 
Zapewnia żywy smak odpowiedni do każdego dania. 
Z historycznego punktu widzenia prowadziło to wspaniałe i pełne życia dawanie fortuny i płacenie okupu. 
Pieprz jest używany codziennie przez większość ludzi i oferuje korzyści zdrowotne wraz z dodaniem jego niepowtarzalnego smaku. 
Sięgnij po tę pieprzniczkę lub młynek i ciesz się wszystkimi korzyściami, jakie ma do zaoferowania!

Rodzaje pieprzu
Ziarna Pieprzu (Piper Nigrum) mielone do użytku na stole i do gotowania pierwotnie pochodziły tylko z Indii, ale obecnie są uprawiane również w Indonezji, Malezji, Chinach, Sri Lance, Madagaskarze i Ameryce Południowej. 
Nadal głównym producentem tej przyprawy są Indie, skąd pochodzi ponad połowa produktu.

Wieloletni krzew, który często rośnie dziko, jest produkowany w kopcach z kratami podobnymi do winorośli. 
Te kopce mają zwykle około 8 stóp wysokości, ale sam krzew może dorastać do 33 stóp w odpowiednim klimacie. 
Krzew ma okrągłą i gładką łodygę; ciemnozielone liście, które są gładkie, szerokie i mają w sobie siedem nerwów;
I małe białe kwiaty. 
Kwiaty stają się jagodami, które są zbierane. 
Kwiaty rosną w gronach do 150.
 Uprawiany z sadzonek krzew owocuje w wieku od trzech do czterech lat do około piętnastu lat. 
Zazwyczaj krzew Pieprzu rośnie w odległości około 20 stopni od równika. 
Niektórzy uważają, że im bliżej równika, tym gorętsze jest ziarno Pieprzu.

Z tego krzewu zbiera się trzy rodzaje pieprzu: czarny, zielony i biały. 
Różnica w ziarnach pieprzu wynika z tego, kiedy zbiera się jagodę krzewu i jak jest przetwarzana.

Ziarna Czarnego Pieprzu:
Ziarna czarnego pieprzu to suszone jagody, które są najbardziej ostre i najsilniejsze w smaku z całej trójki. 
Jagody zbiera się tuż przed dojrzałością i zazwyczaj suszy się je na słońcu. 
Gdy wysychają, uwalniany jest enzym, który przyciemnia kadłub jagód do dowolnego miejsca od ciemnobrązowego do kruczoczarnego. 
W łusce znajduje się jaśniejsze ziarno, które powoduje różnice w kolorze mielonego pieprzu.

Czarny Pieprz występuje w wielu formach; całe, popękane i zmielone. 
Zmielony Pieprz ma różne stopnie szorstkości od drobnego do grubego.

Niektóre zastosowania są następujące:
w całości do kiszenia i bulionów
krakersy do mięs i sałatek
grunt pod wszystko inne
https://reluctanttrading.com/blogs/the-r...difference
https://whatscookingamerica.net/information/pepper.htm
https://botano.gr/products/tellicherry-peppercorns
https://whatscookingamerica.net/information/pepper.htm
rodzaje

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 12-05-2022, 15:36
RE: Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 18-01-2023, 22:28
RE: Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 18-01-2023, 22:30
RE: Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 18-01-2023, 22:31
RE: Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 19-01-2023, 00:54
RE: Pieprzowe drzewa - przez Krystyna - 12-05-2022, 15:38
Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 11-01-2023, 23:12
RE: Piper-przyprawa - przez Krystyna - 11-01-2023, 23:27
RE: Piper-przyprawa - przez Krystyna - 12-01-2023, 00:11
RE: Piper-przyprawa - przez Krystyna - 12-01-2023, 02:11
RE: Piper-przyprawa - przez Krystyna - 12-01-2023, 11:15
RE: Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 12-01-2023, 19:16
RE: Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 13-01-2023, 12:10
RE: Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 13-01-2023, 17:33
RE: Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 14-01-2023, 13:43
RE: Piper-Pieprz-przyprawa - przez Krystyna - 14-01-2023, 16:13
RE: Pieprzowe Drzewa-Schinus - przez Krystyna - 14-01-2023, 13:40



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości