13-01-2023, 23:39
Zielony Kardamon-właściwości zdrowotne i zastosowania Kardamonu
Kardamon aromatyczna przyprawa zapachowa
Kardamon (Eletfaria cardamomum Maton) królowa przypraw, cieszy się wyjątkową pozycją na rynku międzynarodowym. Uprawa Kardamonu koncentruje się głównie w wiecznie zielonych lasach zachodnich Ghatów w południowych Indiach. Kardamon jest używany do aromatyzowania różnych przetworów spożywczych, wyrobów cukierniczych, napojów i likierów.
Kardamon jest również używany do celów leczniczych zarówno w alopatii, jak i w Ajurwedzie.
W krajach Bliskiego Wschodu Kardamon jest używany głównie do przygotowania „Gahwa” lub kawy arabskiej (kawy o smaku Kardamonu).
Rodzaje Kardamonu zielonego lub Kardamonu Prawdziwego i Kardamonu Czarnego
W świecie przypraw występują dwa rodzaje Kardamonu.
Zielony lub prawdziwy Kardamon (lub mały) Kardamon należy do rodzaju Elettaria
Kardamon duży, Kardamon Nepalski lub Kardamon Czarny należy do rodzaju Amomum
Zielony Kardamon to królowa przypraw i najdroższa przyprawa
Kardamon Zielony jest jedną z najdroższych wagowo przypraw, ale niewiele potrzeba do nadania smaku.
Ma mocny, korzenno-słodki smak i aromatyczny zapach.
Specyficzne zastosowanie Zielonego Kardamonu różni się w zależności od kuchni i kultury.
Zielony Kardamon jest również znany jako Ealichi lub Vechi lub Elakkai w Indiach.
Na Bliskim Wschodzie sproszkowany Zielony Kardamon jest używany jako przyprawa do słodkich potraw, a także jako tradycyjny dodatek do kawy i herbaty.
Strąki Kardamonu są mielone razem z ziarnami kawy w celu wytworzenia sproszkowanej mieszanki tych dwóch składników, którą gotuje się z wodą w celu uzyskania kawy.
Kardamon-zastosowanie i właściwości zdrowotne
Olejek Kardamonowy jest cennym składnikiem przetworów spożywczych, środków perfumeryjnych, leków i napojów ze zdrową żywnością.
Kardamon indyjski cieszy się najwyższym uznaniem na Bliskim Wschodzie, Japończykach i Rosjanach, którzy rozkoszują się jego wyjątkowymi właściwościami wzbogacającymi.
Olejek Kardamonowy i Oleożywica mają zastosowanie w aromatyzowaniu przetworzonej żywności , kordiały i likiery oraz w przemyśle perfumeryjnym i lekach ajurwedyjskich
Zielone strąki Kardamonu są używane do przygotowywania słodkich potraw w wielu krajach azjatyckich.
Elaichi pista (kardamon i pistacja) kulfi to słynny letni deser w Indiach, Pakistanie i Iranie.
Również w tych regionach dużą popularnością cieszy się elaichi kheer (budyń Kardamonowy) z dodatkiem pistacji i rodzynek.
Kardamon jest używany jako baza aromatyzująca do przygotowywania herbaty, kawy i zimnych napojów.
Te aromatyczne strączki są bogate w wiele niezbędnych dla zdrowia witamin, w tym ryboflawinę, niacynę, witaminę C, które są niezbędne dla optymalnego zdrowia.
https://healthyliving.natureloc.com/gree...-cardamom/
Kardamon aromatyczna przyprawa zapachowa
Kardamon (Eletfaria cardamomum Maton) królowa przypraw, cieszy się wyjątkową pozycją na rynku międzynarodowym. Uprawa Kardamonu koncentruje się głównie w wiecznie zielonych lasach zachodnich Ghatów w południowych Indiach. Kardamon jest używany do aromatyzowania różnych przetworów spożywczych, wyrobów cukierniczych, napojów i likierów.
Kardamon jest również używany do celów leczniczych zarówno w alopatii, jak i w Ajurwedzie.
W krajach Bliskiego Wschodu Kardamon jest używany głównie do przygotowania „Gahwa” lub kawy arabskiej (kawy o smaku Kardamonu).
Rodzaje Kardamonu zielonego lub Kardamonu Prawdziwego i Kardamonu Czarnego
W świecie przypraw występują dwa rodzaje Kardamonu.
Zielony lub prawdziwy Kardamon (lub mały) Kardamon należy do rodzaju Elettaria
Kardamon duży, Kardamon Nepalski lub Kardamon Czarny należy do rodzaju Amomum
Zielony Kardamon to królowa przypraw i najdroższa przyprawa
Kardamon Zielony jest jedną z najdroższych wagowo przypraw, ale niewiele potrzeba do nadania smaku.
Ma mocny, korzenno-słodki smak i aromatyczny zapach.
Specyficzne zastosowanie Zielonego Kardamonu różni się w zależności od kuchni i kultury.
Zielony Kardamon jest również znany jako Ealichi lub Vechi lub Elakkai w Indiach.
Na Bliskim Wschodzie sproszkowany Zielony Kardamon jest używany jako przyprawa do słodkich potraw, a także jako tradycyjny dodatek do kawy i herbaty.
Strąki Kardamonu są mielone razem z ziarnami kawy w celu wytworzenia sproszkowanej mieszanki tych dwóch składników, którą gotuje się z wodą w celu uzyskania kawy.
Kardamon-zastosowanie i właściwości zdrowotne
Olejek Kardamonowy jest cennym składnikiem przetworów spożywczych, środków perfumeryjnych, leków i napojów ze zdrową żywnością.
Kardamon indyjski cieszy się najwyższym uznaniem na Bliskim Wschodzie, Japończykach i Rosjanach, którzy rozkoszują się jego wyjątkowymi właściwościami wzbogacającymi.
Olejek Kardamonowy i Oleożywica mają zastosowanie w aromatyzowaniu przetworzonej żywności , kordiały i likiery oraz w przemyśle perfumeryjnym i lekach ajurwedyjskich
Zielone strąki Kardamonu są używane do przygotowywania słodkich potraw w wielu krajach azjatyckich.
Elaichi pista (kardamon i pistacja) kulfi to słynny letni deser w Indiach, Pakistanie i Iranie.
Również w tych regionach dużą popularnością cieszy się elaichi kheer (budyń Kardamonowy) z dodatkiem pistacji i rodzynek.
Kardamon jest używany jako baza aromatyzująca do przygotowywania herbaty, kawy i zimnych napojów.
Te aromatyczne strączki są bogate w wiele niezbędnych dla zdrowia witamin, w tym ryboflawinę, niacynę, witaminę C, które są niezbędne dla optymalnego zdrowia.
https://healthyliving.natureloc.com/gree...-cardamom/